“TALHA UĞURLUEL İLE TARİH TIBBI KONUŞTURDU”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Selamlık Sohbetleri’nde bu ay 14 Mart Tıp Bayramı’na özel olarak düzenlenen programda, Tarihçi Talha Uğurluel ve Tıp Profesörü Muammer Kayatekin konuk oldu.

Söyleşi programından Tarihçi Talha Uğurluel ve Tıp Profesörü Muammer Kayatekin, Fatih Sultan Mehmet'in Gizemli ölümünden, Hürrem Sultan'ın ani vefatına, Semud kavminin ortadan kayboluşuna, Yemen halkının ölümüne kadar tarihte gizlenmiş olan nice bilinmeyen ölüm vakalarını tıbbı verilerle ele alarak açıkladılar.

“Tarih Tıbbı Konuşturdu” kitaplarının Hürrem Sultan sayesinde çıktığını söyleyen Talha Uğurluel, Hürrem Sultan’ın tarihte kulunç rahatsızlığı nedeniyle öldüğünün bilindiğini, ancak Muammer hocanın bir kas probleminden dolayı ölmeyeceğini, bunun başka bir illet olabileceğini söylemesiyle araştırmalarının başladığını belirtti.

Hürrem Sultan’ın yaşamını tıbbi ve tarihi açıdan mercek altına aldıklarını ifade eden Uğurluel, “Tıbbın da bize verdiği ışık doğrultusunda yaptığımız araştırmalarda yüzde yüz olmasa da yüzde doksan Hürrem Sultan’ın akciğer zarı kanserinden ölmüş olabileceği bilgisine ulaştık” dedi.

Hürrem Sultan’ın ardından Fatih Sultan Mehmet’in gizli ölümüne değindiklerini anlatan Uğurluel, Fatih Sultan Mehmet’in ise zehirlenerek değil, eceliyle öldüğünü, “Fatih’in doktoru Yakup Paşa’nın padişaha verdiği ilacın zehir olarak algılandığını görüyoruz. Bu nedenle Fatih Sultan Mehmet’in eceliyle öldüğü anlaşılıyor” sözleriyle belirtti.

Talha Uğurluel ve Muammer Kayateki programın devamında ise, Semud kavminin ortadan kayboluşuna, Yemen halkının ölümüne, Sultan Abdülaziz’in ölümüne neden olan etkenlere değindiler.

600 kişinin katıldığı söyleşinin ardından ise Talha Uğurluel ve Fizyoloji Profesörü okurları için kitaplarını imzaladılar.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2017-03-14
Etkinlik Saati -
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Konferans Salonu