GAZİANTEP’TE BAKLAVA ALAYI GELENEĞİ YENİDEN CANLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu, tarihçi yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla Osmanlı döneminde 17. yüzyılda başlatılan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı 1826 yılına kadar devam eden "Baklava Alayı" geleneği, Gaziantep'te ilk kez yeniden canlandırıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın tarafından düzenlenen 14. Ramazan Şenliklerinin 20. Gününde Geleneksel Ramazan eğlenceleri ve Mehmet Kemiksiz’in sahne aldığı konser programının ardından, Vali Ali Yerlikaya, Oğuzeli Kaymakamı Yasin Yunak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlçe Belediye Başkanları, Valilik ve Belediye protokolü, Sivil Toplum kuruluşları, Dernek başkanları, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, Muhtarlar, STK üyeleri, birçok ilgili ve çok sayıda vatandaşın katılımlarıyla gerçekleşen programda, baklava alayı üzerine sunumlarını gerçekleştirmek üzere sunucu Ayhan Güngör ile Talha Uğurluel sahne aldı. Talha Uğurluel tarafından baklava alayı geleneğini anlatılırken bir yandan da alay yürüyüşü Gaziantep Kalesi önünde başladı. İstasyon Meydanı’nda kurulan ekranda hem Talha Uğurluel’in sunumu hem de canlı yayın ekrana yansıtılarak vatandaşların her iki etkinliği de takip edilmesi sağlandı.

Gaziantep Kalesi önünde başlayan törende, Mehteran Takımı eşliğinde temsili olarak Osmanlı Padişahının kılıcını taşıyan Silahtar Ağa iki Vezir, iki Enderun ve Yeniçeri Birliklerinin eşliğinde baklavalar alınarak ramazan etkinliklerinin yapıldığı alana doğru “Baklava Alayı” gerçekleşti. Kültür yolu güzergahında ilerleyen alay yürüyüşü vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Baklava alayının ramazan etkinliklerinin gerçekleştirildiği İstasyon Meydanı'na gelmesi ile Mehteran Ekibi sahne aldı ve büyük bir çoşkuyla performanslarını sergilediler. Ardından baklava üstadları ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya sahneye davet edildi. “Gelenekten geleceğe yürüyoruz. Biz çocuklarımız da aynı duyguları yaşayara geçmişimizi geleceğe taşısınlar istiyoruz. İşte bu yüzden bu tür etkinlikler bizler için çok önemli. Gazi şehrimiz herşeyin en iyisini en güzelini hakediyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizi Uluslararası boyuta taşıyacak bir çalışmaya dönüştürmeyi düşünüyoruz” sözlerini iletti. Ardından Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Baklava dünyanın tanıdığı bir şehirle eş kullanılıyor ve o şehir Gaziantep. Bu kadim eser ve lezzet altı asır boyunca İstanbul’da Topkapı sofrasındada ikram edildi. 500 yıl önce başlayan gelenek bugün buraya da geldi” sözleriyle, baklava alayı törenini 500 yıl sonra Gazi şehrimizde yeniden canlandırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Silahtar tarafından dua okundu ve hemen ardından, Mehteran takımı performansları eşliğinde havai fişek gösterisi gerçekleşerek, İmam Çağdaş, Ayıntap, Çelebioğlu, Ömer Güllüoğlu, Kare, Fıstıkzade,  Antepsan,  Elit, Koçak,  ve Mahmut Güllüoglu olmak Gaziantepli baklava ustalarının katkılarıyla  yaklaşık 10bin baklavanın dağıtımı gerçekleşti.

Yaklaşık 10.000 kişinin katıldığı programın sonunda tüm protokol sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafı çekildi.

Baklava Alayı;

"Baklava Alayı" geleneği, Osmanlı döneminde 17. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı. Ramazan ayının 15. gününde padişah, halife sıfatıyla Hırka-i Şerif'i ziyaret ettikten sonra, İstanbul'da yeniçeri ve diğer asker ocaklarına her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası gönderilirdi. Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olur, bu törene "Baklava Alayı" denirdi. Halk ise baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu. Bu gelenek, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı 1826 yılında son buldu.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2017-06-15
Etkinlik Saati -
Etkinliğin Yapılacağı Yer İstasyon Meydanı Ana Sahne