PROF. DR. İLBER ORTAYLI İLE MİLLİ MÜCADELE VE GAZİANTEP Haberi

PROF. DR. İLBER ORTAYLI İLE MİLLİ MÜCADELE VE GAZİANTEP

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıldönümü dolayısıyla gazeteci Cansu Canan Özgen’in moderatörlüğünde Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı katılımıyla “Milli Mücadele ve Gaziantep” konulu söyleşi programı düzenlendi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide Prof. Dr. İlber Ortaylı, 1919 yılının aralık ayında Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplandığını belirterek, “5 Kasım 1919’da bölgede kavga başlıyor, ilk çete kavgaları Dörtyol’da başladı. Fakat buradaki durum başkadır. -Mütarekeden sonra topraklarına giren Fransızlar, güçlü yerel bir direnişle karşılaştı. Müthiş bir açlık, işgalcilerle yerli halk arasındaki gerilim, Fransız idarecilerin kendine has acemiliği sonucu Fransızlar sıkıntıya düştü, hazırlıklı değillerdi. Çizilen bölüşüm haritasının realiteyle alakası yoktu.1’inci Dünya Harbinin son zamanlarında burası yeni bir kavga konusu oldu. Fransa, Suriye, Elazığ ve Malatya’ya kadar ki bölgeyi istiyor. Bunun realiteyle bir ilgisi yoktu. Yorgun Fransa’nın bunu becermesi çok kolay değildi. Yardımcı kuvvetler aracılığıyla bu işi çözmeye çalıştı. Ermeniler aracı kuvvet olarak bölgede kavgayı başlattı. Daha kasım ayında burada direniş başladı. Başka yerlerde de direnişler vardı ama hiçbiri bu kadar etkili olmadı. İskenderun, Çukurova gibi Antep Fransızlar tarafından isteniyordu. Bu bölgede kendine göre uygun karma bir millet, endüstriyel bir alt yapı ve tarımsal hasılası yüksek bir yer gördü. Kendine uygun olarak gördüğü yer onlar için uygunsuz oldu. Türkiye’nin en verimli bölgelerinde müthiş direnişler vardı. 1 Nisan 1919 yılında başlayan Ayıntap‘ın direniş hareketi işgalle birlikte devam etmiştir, 25 Şubat 1921’de Fransa resmen buraları tahliye ve tasfiye etti. Fransa’yla yapılan antlaşmayla Fransa’nın fiilen silahsız olarak harpten çekilmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 45 dakika süren söyleşi sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazeteci Cansu Canan Özgen ile Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya günün anısına hediye takdim edildi.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2018-12-25
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Konferans Salonu