SELAMLIK SOHBETLERİNDE HZ.MEVLANA’NIN 743.VUSLAT YILDÖNÜMÜ ANMA PROGRAMI OLARAK “MEVLANA KALBE DÜŞÜNCE” SÖYLEŞİSİ DÜZENLENDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından “Selamlık Sohbetleri” kapsamında Serdar Tuncer ile “Mevlana Kalbe Düşünce” isimli şiir dinletisi ve sohbet programı düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa konuk olarak, Avukat Ömer Tuğrul İnançer katıldı.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı ve merdivenlerde ayakta dinlediği söyleşi programı, Serdar Tuncer’in şiir dinletisiyle başladı. Hz. Mevlana’nın 743.Vuslat Yıldönümü nedeniyle anma etkinliği olarak düzenlenen programda, Hz. Mevlana’nın yaşamı, düşünceleri ve hayat felsefesi hakkında bilgiler paylaşıldı.

“Büyüklerin sözleri, sözlerin büyüğüdür” diyen Serdar Tuncer, Hz. Mevlana hakkında bilinenlerin azlığından bahsetti. Mevlana’nın şiirlerine değinen ve her güzel sözün altında Hz.Mevlana’nın isminin geçtiğinden bahsetti. Ardından Hz. Mevlana’nın ünlü “Gel ne olursan ol yine gel.” şiirini okudu.

Hz. Mevlana’nın eserleri olan Mesnevi, Divan-ı Kebir ve Mektubat’ın,  kimse tarafından bilinmediğinin altını çizen Tuncer, “Seven sevdiğini tanır, seven sevdiğinin sözünü tutar” diyerek Hz.Mevlana’nın eserlerine hakim olunmadığından bahsetti.

Hz. MEVLANA HÜMANİST MİYDİ?

“Mevlana Hümanist miydi?” sorusuna cevap arandı. Çıkan söylentilere karşılık Serdar Tuncer, “Mevlana’ya, hümanist denilmeyeceği bilinen bir gerçektir. Aldığı her nefeste Allah rızâsını belirten bir kişinin hayata bakış açısı da bellidir”  diyerek Hz. Mevlana’nın şiirlerine yer verdi.

“Ben ömrüm oldukça Kur'ân-ı Kerîm'in kölesiyim

Muhammed Mustafa'nın ayağının tozuyum

Kim bundan başka bir söz naklederse benden

O sözden de da'vâcıyım o sözü söyleyenden de!”

Serdar Tuncer, şiirin ardından Avukat Ömer Tuğrul İnaçer’i sahneye davet ederek, “Hz.Pir’i anlarsak ne olur, anlamazsak ne olur, nasıl anlarız?” sorularını yöneltti. Mesnevî-i Şerîf'ten Fih'i Ma Fih'e, Dîvân-ı Kebîr'den Mecâlis-i Seb'â'ya eserlerini okusak Hz. Mevlana’yı anlayabilir miyiz sorularıyla devam edildi.

Cehalet ve eğitim eksikliği üzerine konuşuldu. En büyük eksikliğin sevgisizlik olduğunu belirten İnançer,“ Hz. Mevlana’yı seversen önce utanırsın, mahçup olursun.” sözleriyle sevgiye ihtiyacın olduğunu vurguladı. Hiçbir yanlıştan kaçamadığımızdan bahseden İnançer, “Seversek yapılamayacak şey yoktur” dedi.

650 kişinin katıldığı, öğrenciler ve vatandaşlardan yoğun ilgi gören söyleşi programının sonunda SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav tarafından, Serdar Tuncer ve Ömer Tuğrul İnançer’e hediyeleri takdim edildi.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2016-12-30
Etkinlik Saati 19.30
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Konferans Salonu