SELAMLIK SOHBETLERİNDE TALHA UĞURLUEL İLE "KANUNİ'NİN AKIL OYUNLARI"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Selamlık Sohbetleri’nde Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ı anlattığı “Kanuni’nin Akıl Oyunları”ı ile konuk oldu.

Osmanli tarihini herkese sevdiren Tarihçi Talha Uğurluel, bilinmeyen bircok ayrinti ile Kanuni Sultan Süleyman ve dönemini anlattı. Kanuni’nin annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan ile başlayan programda Uğurluel, Kanuni’nin yaşamı, yaşamında etkili olan ailesi ve eğitim hayatında etkili olan isimlerden bahsetti.

Anlatımını kendi çekmiş olduğu fotoğraflar ve görsel sunumuyla destekleyen Uğurluel, Kanuni Sultan Suleyman'in Osmanli Imparatorlugu'nu nasil bir dunya imparatorlugu haline getirdigini tum detaylariyla anlattı. Bir yanda Kutsal Roma ile Katolik Hristiyanligi dunyaya hakim kılmak isteyen Sarlken ve Ferdinand diger yanda Buyuk Pers Kralligi'ni ayaga kaldirmak isteyen Sah Tahmasb; bir yanda Yemen'deki Zeydî Imamlari, diger yanda Hind Okyanusu'ndaki Portekiz somurgecilerine kadar birçok konuyu ele aldı.

Kanuni'nin Afrika siyaseti neydi? Osmanli icin Yemen neden onemliydi? Sarlken Cezayir'de nasil hezimete ugratildi? Barbaros'un son deniz seferinde neler yasandi? Estergon Kalesi nasil fethedildi?  gibi zihinlerde yer etmis bircok sorunun cevabı yanıtlamaya çalıştı. Belgrad Kalesi seferi, 8,5 ay süren Rodos Adası seferi, Estergon’un fethi, I.Viyana kuşatması, Kanije seferi, Mohaç Meydan Muharabesi, Bağdat’ın fethi, Budin Seferi ve daha birçok konunun anlatıldığı programda, Kanuni’nin siyasal zekası başarılarıyla anlatıldı.

“BU GECE YATAĞIMI DEĞLİZE SERİN”

Mohaç Meydan Muharebesi’nde Orta Avrupa’nın en büyük ordusunu alt eden Kanuni’nin, önceki akşam söylemiş olduğu, “Bu gece yatağımı değlize serin” sözleriyle, Kanuni’nin bir barbar olmadığını, ancak barbar olarak gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Versay Sarayı’nda yer alan iki tabloyu gösteren Uğurluel, Osmanlı’ya düşman olanların, Osmanlı’ya özendiklerini ve Osmanlı kıyafetleri giyerek resimlerini yaptırmış olduklarını gözler önüne serdi. Almanların en büyük rezidansında ise, Osmangazi’den Kanuni’ye kadar 10 padişahın resminin yer aldığından bahsetti.

“TARİHİ İYİ BİLİRSENİZ BUGUNLERİ DAHA İYİ ANLARSINIZ”

Gün içerisinde iki ayrı program gerçekleştiren Uğurlel, sabah seansında öğrencilerin kendisini pür dikkat dinlediğini belirterek, geleceğimize yön verecek olan gençlerin göstermiş oldukları büyük ilginin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Sabah ve akşam olmak üzere iki seans yapılan söyleşi program, yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Söyleşinin ardından ise Talha Uğurluel okurları için kitaplarını imzaladı.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2017-04-11
Etkinlik Saati 13.00 / 19.30
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Konferans Salonu