SELAMLIK SOHBETLERİNDE TALHA UĞURLUEL İLE "KANUNİ'NİN AKIL OYUNLARI"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Selamlık Sohbetleri’nde Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ı anlattığı “Kanuni’nin Akıl Oyunları”ı ile konuk oldu.

Osmanli tarihini herkese sevdiren Tarihçi Talha Uğurluel, bilinmeyen bircok ayrinti ile Kanuni Sultan Süleyman ve dönemini anlattı. Kanuni’nin annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan ile başlayan programda Uğurluel, Kanuni’nin yaşamı, yaşamında etkili olan ailesi ve eğitim hayatında etkili olan isimlerden bahsetti.

Anlatımını kendi çekmiş olduğu fotoğraflar ve görsel sunumuyla destekleyen Uğurluel, Kanuni Sultan Suleyman'in Osmanli Imparatorlugu'nu nasil bir dunya imparatorlugu haline getirdigini tum detaylariyla anlattı. Bir yanda Kutsal Roma ile Katolik Hristiyanligi dunyaya hakim kılmak isteyen Sarlken ve Ferdinand diger yanda Buyuk Pers Kralligi'ni ayaga kaldirmak isteyen Sah Tahmasb; bir yanda Yemen'deki Zeydî Imamlari, diger yanda Hind Okyanusu'ndaki Portekiz somurgecilerine kadar birçok konuyu ele aldı.

Kanuni'nin Afrika siyaseti neydi? Osmanli icin Yemen neden onemliydi? Sarlken Cezayir'de nasil hezimete ugratildi? Barbaros'un son deniz seferinde neler yasandi? Estergon Kalesi nasil fethedildi?  gibi zihinlerde yer etmis bircok sorunun cevabı yanıtlamaya çalıştı. Belgrad Kalesi seferi, 8,5 ay süren Rodos Adası seferi, Estergon’un fethi, I.Viyana kuşatması, Kanije seferi, Mohaç Meydan Muharabesi, Bağdat’ın fethi, Budin Seferi ve daha birçok konunun anlatıldığı programda, Kanuni’nin siyasal zekası başarılarıyla anlatıldı.

“BU GECE YATAĞIMI DEĞLİZE SERİN”

Mohaç Meydan Muharebesi’nde Orta Avrupa’nın en büyük ordusunu alt eden Kanuni’nin, önceki akşam söylemiş olduğu, “Bu gece yatağımı değlize serin” sözleriyle, Kanuni’nin bir barbar olmadığını, ancak barbar olarak gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Versay Sarayı’nda yer alan iki tabloyu gösteren Uğurluel, Osmanlı’ya düşman olanların, Osmanlı’ya özendiklerini ve Osmanlı kıyafetleri giyerek resimlerini yaptırmış olduklarını gözler önüne serdi. Almanların en büyük rezidansında ise, Osmangazi’den Kanuni’ye kadar 10 padişahın resminin yer aldığından bahsetti.

“TARİHİ İYİ BİLİRSENİZ BUGUNLERİ DAHA İYİ ANLARSINIZ”

Gün içerisinde iki ayrı program gerçekleştiren Uğurlel, sabah seansında öğrencilerin kendisini pür dikkat dinlediğini belirterek, geleceğimize yön verecek olan gençlerin göstermiş oldukları büyük ilginin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Sabah ve akşam olmak üzere iki seans yapılan söyleşi program, yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Söyleşinin ardından ise Talha Uğurluel okurları için kitaplarını imzaladı.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2017-04-11
Etkinlik Saati 13.00 / 19.30
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Konferans Salonu
Bilet Satış Yerleri -
Bilet Fiyatı -

• FOTO SAFARİ’DE DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Foto muhabiri Coşkun Aral ve ekibiyle birlikte Gaziantep Hayvanat Bahçesi ve Safari Parkı'ndaki hayvanların fotoğraflarını çeken 120 öğrenciden dereceye giren 31 öğrenci için ödül töreni düzenlendi. Törende öğrencilerin &ccedi

• GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ’NE BİR GÜNDE 90 BİN ZİYARETÇİ

Aynı gün açılışı yapılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayvanat bahçesinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek Zooloji ve Doğa Müzesi’de ziyaretçi akınına uğradı. Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Türkiye’ni

• ÇOCUKLARIN COŞKUN ARAL İLE FOTO SAFARİ KEYFİ

Daha önceden belirlenen 100 çocuk, foto muhabiri Coşkun Aral ve ekibiyle birlikte Gaziantep Hayvanat Bahçesi ve Safari Parkı'ndaki hayvanların fotoğraflarını çekti. Program kapsamında çocukların çektikleri fotoğraflar arasından yapılacak eleme so

• ÇOCUKLAR İÇİN DE ŞİMDİ GAZİANTEP ZAMANI

Oğuzeli ve Araban merkezden, Yazılı Köyü, Dokuzyol Köyü, Doğanpınar, Yeşildere, Çaybaşı, Körkün, Sarıtepe, Elif, Hisar, Gökçepayam, Fakıl köylerinden, merkez ilçelere bağlı Yayıktaş, Sırasöğüt, Karaburç kö

• GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 9 İlçede 43 araç-makine ve 95 personel ile halk sağlığını korumak için sivrisinek, karasinek, larva ve  fare mücadelesi yapılıyor. Durgun sular, foseptikler, gübrelikler, rögarlar, inşaat al

• “HARFLERİN SIRRI” SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanat Merkezi’ndeki serginin açılışında, Kutlu Doğum Haftası’nda olunduğunu hatırlatarak, İslam’ın sevgi ve barış olduğunu söyledi. Hüsn-ü Hat’ın yazılma sebebini anlata

• GAZİANTEP’TE ALTIN FISTIK SES YARIŞMASI DÜZENLENİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Yarışma Genel Direktörünün birlikte oluşturacakları Düzenleme Kurulu tarafından gerçekleştirilecek olan yarışmada yarışmacılar,  TRT Repertuarına kayıtlı bir adet eserle değerlendirmeye alınacaklardır.

• BÜYÜKŞEHİR ŞEHİTKAMİL BÖLGESİNDE 143 KM ASFALT YAPTI

Sosyal belediyeciliğin gerekliliğini yerine getiren Büyükşehir Belediyesi, alt yapı ve üst yapı çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor. Taşra ilçe ve köylerin yanı sıra yeni kurulan yerleşim birimlerinin yeni yol ve asfalt çalışmaları