SİHİRLİ DEĞNEK MASALLAR SÖYLEŞİSİNDE AYŞEGÜL DEDE KONUK OLDU Haberi

SİHİRLİ DEĞNEK MASALLAR SÖYLEŞİSİNDE AYŞEGÜL DEDE KONUK OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Anneler Gününe özel olarak Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Sihirli Değnek Masallar” adlı söyleşide Filolog-yazar ve masal eğitmeni Ayşegül Dede konuk oldu.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda, Ayşegül Dede çocukların öğrenme sürecinin anne karnında başladığını ve ilk önce işitme duyusunun geliştiğini, bunun için dinleme kültürünün oluşturulması gerektiğini söyledi. Yeni nesildeki en büyük sorunun odaklanamama olduğunu, yani söz gümüşse sükut altındır sözü bunun en iyi açıklayıcısı niteliğinde olduğuna değindi. “İyi bir dinleyici olan birey iyi bir konuşmacı olacaktır. Bebeğe anne karnındayken kitap okumak önemlidir. Doğumdan itibaren 0- 6 aylıkken kitap seçimine başlamamız gerek.  1yaşına doğru ilgisini çeken şeyleri okumamız lazım.  1-2 yaş için kitaplarda olabildiğince fazla kitabı kütüphanemize almamız önemlidir. 2-4 yaş arası çocuklarda kuklalı kitaplar önemlidir çünkü çocuklar kendilerini kuklayla özdeşleştirir böylelikle çocuğa vereceğimiz mesajı kukla yardımıyla verebiliriz” ifadelerini kullandı. Çocuk gelişiminde sessiz kitapların çok önemli olduğunu ve bu bağlamda kazanımlarının çok fazla olduğunu çünkü anne ile çocuğun eşit olduğuna değindi. “Sesli kitaplar birkaç farklı ses çıkaran tuşları olduğu kitaplar gösterilmeli. CD’li kitaplar hem çocuğun farklı sesten dinleme eyleminin gerçekleşmesini hem de çocukların sayfaları resimleri çevirerek eşlik etmesine katkı sağlar. Bu açıdan sesli kitaplar, cd’li kitaplar ve kuklalı kitaplar bu aşamada önemli adımlardır. Sessiz kitap hikaye anlatmak isteyenlere özellikle tavsiye ettiğimiz okulda öğretmenler annelere tavsiye ettiğim bir kitap türüdür. Çünkü sadece resimlere bakıyorsunuz ve hikayeyi sizin uydurmanız gerekiyor. Çocuklar özellikle okul öncesine bunu yapması gerek. Çünkü o yaşta yazı okuyamazlar. Resimleri hikayeleştirme çabasına girerler, resim okur. Koku ve tat hikaye anlatımlarında masal anlatımlarında odak nokta olabilir. Güdüleme çalışmasında bu semboller ve farklı semboller kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

Anneler ile hoş bir sohbetin ardından soruları cevaplayarak,  masal anlatım teknikleri, kitap seçimi başta olmak üzere annelere birbirinden değerli önerilerde bulundu.  Söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2018-05-13
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer Çocuk Kütüphanesi