BAŞKAN ŞAHİN, BEŞTEPE'DE SIFIR ATIK PROJESİNİ ANLATTI

BAŞKAN ŞAHİN, BEŞTEPE'DE SIFIR ATIK PROJESİNİ ANLATTI

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi'ne katılan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne yönelik Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü çalışmaları sunum eşliğinde anlattı.

Başkan Şahin, atıkların kontrolsüz olarak çevreye bırakılması ve doğal kaynakların hızlıca tüketilmesi başta iklim değişikliği olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğunu söyledi.

Oluşan atıkların hiçbir ayrıma tutulmadan düzenli depolama alanlarına gönderilmesinin çok kıymetli malzemelerin toprak altına gömülmesine ve yüksek maliyetlerle yapılan depolama alanlarının hızla dolmasına sebep verdiğini aktaran Şahin, şöyle devam etti: “ Hızla gelişen sanayimizin hammadde ihtiyacı günden güne artmaktadır. Geri kazanımla elde edilecek malzemeler hammadde ihtiyacı için önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Bazı sanayi sektörleri özellikle tekstil kolu yurtdışından ambalaj atığı ithal etmektedir. Sıfır atık projesi ülkemizin mevcut kaynakları sanayicilerimize ede ciddi kaynak sağlayacaktır. İlçe belediyelerimiz, yetkilendirilen firmalar aracılığıyla geri dönüştürülebilen atıkları evlerden ve atık getirme noktalarından toplamakta ve atık ayırma tesisleriyle ekonomik döngüye katkı sağlamaktadır. Gaziantep’te sıfır atık projesinin uygulandığı 930 kurum var. 9 belediye, 520 okul, 317 kamu kurumu, 4 alış veriş merkezi, 80 hastane ve aile sağlığı merkezi, sisteme dahil edildi. Uygulamaya geçmek için çalışma yapan 620 kurum bulunmaktadır.

İl genelinde ocak ve ağustos ayları arasında toplanan ambalaj miktarı, 40 ton 721 kilogramdır. Yıllık evsel atık miktarının yüzde 6’sı ayrı toplanan ambalaj atığı olarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Kurumumuzda çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi için Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü kurulmuştur. Büyükşehir Belediyesi içerisinde sıfır atık kutu seti dağıtılmıştır. Ayrıca, belediyemizin giriş çıkış noktalarına Sıfır Atık Farkındalık Köşesi oluşturuldu.

Temmuz eylül ayları arasında 3 aylık dönemde 1270 kilogram kâğıt, 270 kilogram plastik,  170 kilogram cam geri dönüşüme kazandırıldı.

Türkiye’de ilk kez kamu kurumu tarafından yatırımı gerçekleştirilen Biyogaz Üretim Tesisi kuruldu. Bölgede önemli bir potansiyele sahip hayvansal atıkları değerlendirerek enerji ve organik atığa dönüştürülen Biyogaz Tesisinin çevreye büyük katkısı olacaktır. Tesiste, 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton da çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek. Böylece yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilowatt elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilowatt eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülecek.

Atıkları önleme, azaltma, tekrar kullanımı, geri dönüşüm, enerji geri kazanım ve bertaraf hiyerarşisine uygun yöneterek, ilçe belediyelerimizin atık toplama potansiyelini güçlendirerek, atık toplama için yeni teknolojilerden de yararlanarak yaşanabilir bir dünya sıfır atıkla gelecektir.”

Bu Haber 2018-11-01 16:55:42 Tarihinde Eklenmiştir.

• 18 YAŞ ÜSTÜNDEKİ HERKES ORGAN BAĞIŞ BELGESİ ALABİLİR

Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlandığını belirten Tolay, bu kapsamda organ bağışına yönelik toplumsal bilincin artırılmasının amaçlandığını vurguladı. Dr. Serdar Tolay, vü

• ULUSLARARASI YESEMEK SEMPOZYUMU BAŞLADI

Sempozyumun açışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yesemek Alan Yönetim Başkanı Zafer Okuducu, atölyenin İslahiye ilçesinin 20 kilometre kadar güneydoğusunda, bugünkü Yesemek Köyü’nün güneyinde