BÜYÜKŞEHİR, GAZİANTEP KİLİMCİLİK TARİHİ ADLI KİTABI YAYIMLADI

BÜYÜKŞEHİR, GAZİANTEP KİLİMCİLİK TARİHİ ADLI KİTABI YAYIMLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ, Dr. Kazım Erkent tarafından hazırlanan “Gaziantep Kilimcilik Tarihi” adlı kitabı yayımladı.

Gazikültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, kültürel değerleri hatırlatmak ve gelecek nesillere bırakmak adına pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Yakar, kitap hakkında şunları bildirdi: “Gaziantep’in geçmişte sahip olduğu değerleri canlı tutmak amacıyla kültürel anlamda çalışmalar yürütmekte, geçmiş dönem Gaziantep değerlerini gün yüzüne çıkarmaya gayret etmekteyiz. Gaziantep Kilimcilik Tarihi adlı kitap da bunlardan bir tanesidir.

Anadolu kültürel değerleri arasında önemli bir yere sahip olan Gaziantep kilimcilik sanatı, zengin objelerle varlığını bugüne kadar muhafaza etmiştir. Kültürümüzü yansıtan, şekil desen ve dokuma özelliği ile sanatsal değer taşıyan, göz nuru, el emeği kilim dokumalarımız, geçmişte zengin motifleri ile kendine ülke bazında yer bulmuş bir değerimizdir. Gaziantep kilimcilik sanatı, sanayileşmenin hızla devam ettiği çağımızda maalesef eski önemini yitirmeye başlamış, günümüzde sadece meraklılarının kullandığı bir obje olarak çok az bir üretimle, varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Gaziantep kilimi, binlerce yıllık bir birikim sonucu doğmuş, ‘Antep kilimi’ olarak tanınmış ve kullanılmıştır. Bu orijinal kilimler, zamanla yerini sanayi ürünlerine bırakmıştır. Gaziantepli kilim ustaları Antep kilimlerini uzun yıllar yurtiçi ve yurtdışına ihraç etmişler ve uzun yıllar Gaziantep ekonomisine katkıda bulunmuşlardır.

Esas mesleği tıp doktoru olmasına rağmen uzun yıllardan beri Gaziantep kültürü, ağzı ve folkloru üzerine çalışmalar yapan ve daha önce yayımlanmış beş kitabı bulunan Dr. Kazım Erkent tarafından hazırlanan ‘Gaziantep Kilimcilik Tarihi’ adlı bu çalışmada, Gaziantep kilimcilik tarihi, Gaziantep kilimciliğinin özellikleri, kilimcilikte kullanılan malzemeler, ham maddeler, kilim dokumacılığının teknik özellikleri, Gaziantep kilim desenleri, geçmişte ve günümüzde kilimcilik yapan kişiler hakkında zengin içerikli bilgiler yer almaktadır.

Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan kitap, Gaziantep’in günümüzde ve geçmişte sahip olduğu kilimcilik mesleğini ve kültürünü doyurucu bilgilerle gözler önüne sermektedir. Kitabın en önemli özelliklerinden birisi de Gaziantep’te kilimcilikle uğraşan usta ve zanaatkârların isim ve fotoğraflarının ciddi ve yorucu bir araştırma sonucu tek tek ortaya çıkarılmasıdır.”

Gazikültür AŞ’nin 18’inci yayını olarak okuyucuyla buluşan 160 sayfalık kitap, Gaziantep Zeugma Müzesi, Arkeoloji Müzesi mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda ve internette satışa sunuldu.

Bu Haber 2018-08-05 11:44:08 Tarihinde Eklenmiştir.

• BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULLARI SONA ERDİ

ŞAHİN: İNSANI MERKEZE ALDIK Talat Özkarslı Spor Salonu’nda düzenlenen sertifika töreninde çocuklara hitaben konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu ülkenin geleceğini çocukların şekillendireceğini beli

• BÜYÜKŞEHİR KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Ulaşım, güvenli alışveriş, mezarlık, turizm, kurban kesim alanları konusunda bir takım tedbirlerin yanında vatandaşlara kolaylıklar sunan belediye, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ve öncesinde huzurlu bir tatil sağlamak için önlemlerini ald