BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERE ATIK ELEKTİRİK VE ELEKTRONİK EŞYALARI ANLATTI

BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERE ATIK ELEKTİRİK VE ELEKTRONİK EŞYALARI ANLATTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Elektrik ve Elektronikli Eşyalar (AEEE) hakkında ilçe belediyeleri bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında ilçe belediyelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütüldü.

BİLGİSAYAR, TELEVİZYON, KABLOSUZ İLETİŞİM ARAÇLARI…

Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan ya da kullanılmaz durumda olan hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez olarak görülen elektrikli, elektronik cihaz ve aletlere Atık Elektrik ve Elektronikli Eşyalar (AEEE) olarak tanımlandığını aktaran yetkililer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Elektronik ve elektrikli eşyalar, günümüzde günlük hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Yaşamımızı kolaylaştıran ürünlerin çoğunluğunu oluşturan hayatımızdan çıkaramadığımız ve çıkarmayı düşünemeyeceğimiz bilgisayar, televizyon,  kablosuz iletişim araçları, ses ve görüntü kayıt cihazları, cep telefonları, yazıcılar,  x-ray cihazları, mikrodalga cihazlar, diğer beyaz eşya grubundaki ürünler, küçük ev aletleri, otomatlar gibi birçok türde ürünler bu gruba girer.

BELEDİYELER BAŞKANLIK EDECEK

Yetkilendirilmiş kuruluş olan Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi (ELDAY), elektrikli elektronik atıkların toplanması, taşınması ve geri kazanımına yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir.  ELDAY, AEEE Kontrolü Yönetmeliğinde tanımlanmış olan 6 kategorideki atıkların yönetmeliğe uygun şekilde geri kazanılması; bu kapsamda gerekli olan sistemin kurulması, faaliyetlerin kontrolü, tüketicinin bilgilendirilmesi ve yükümlüler ile Bakanlık arasındaki irtibatın kurulmasını sağlamaktadır. 22 Mayıs 2012 tarih ve 28300 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ‘Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliğinin 8’inci maddesi, büyükşehir belediyelerin görev ve sorumlulukları başlığına istinaden AEEE’lerin il genelinde etkin toplanması amacıyla belediyelerce yürütülen çalışmaları koordine etmekle, bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerine katılmakla yükümlüdür’ der.

AMAÇ KOORDİNASYONU SAĞLAMAK

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi başkanlığında, Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Şehitkâmil, Şahinbey, Oğuzeli merkez ilçelerle, Araban, Yavuzeli, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı ilçe belediyeleri, GASKİ ve yetkilendirilmiş kuruluş olan ELDAY’ın katılımıyla ‘Gaziantep İli Koordinasyon Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıda; yetkilendirilmiş kuruluş ELDAY, AEEE ile ilgili genel bilgiler, bu atıkların toplanması, taşınması ve geri dönüşümüyle ilgili çalışmalardan bahsedildi. Toplantıyla Gaziantep genelinde AEEE’ların kontrolü ve yönetmelik kapsamında çalışmaların etkin sürdürülmesi, kurumlarlararası iletişim, ilçe belediyelerimizin konu ile ilgili yürütmekte oldukları çalışmalardan haberdar olmayı ve Büyükşehir Belediyesi olarak koordinasyonu sağlamak amaçlandı.”

Bu Haber 2018-02-13 09:43:08 Tarihinde Eklenmiştir.

• 18 YAŞ ÜSTÜNDEKİ HERKES ORGAN BAĞIŞ BELGESİ ALABİLİR

Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlandığını belirten Tolay, bu kapsamda organ bağışına yönelik toplumsal bilincin artırılmasının amaçlandığını vurguladı. Dr. Serdar Tolay, vü

• ULUSLARARASI YESEMEK SEMPOZYUMU BAŞLADI

Sempozyumun açışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yesemek Alan Yönetim Başkanı Zafer Okuducu, atölyenin İslahiye ilçesinin 20 kilometre kadar güneydoğusunda, bugünkü Yesemek Köyü’nün güneyinde