BÜYÜKŞEHİR’İN BİYOGAZ ENERJİ TESİSİNE “EN İYİ PROJE” ÖDÜLÜ

Enerji verimliliğini arttırmak ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Biyogaz Enerji Tesisi Projesi, en iyi proje ödülünü kazandı. Güneş ve rüzgâr enerjisi çalışmalarından sonra Biyogaz Enerjisi Santrali’ni de kente kazandıracak proje, ödülle taçlandırıldı.

Sürdürülebilirlik dönüşümünü teşvik etmek amacıyla yenilikçi yaklaşımlarıyla rol model olmak için gayret gösteren kurum ve kuruluşları ödüllendiren Sürdürülebilirlik Akademisi, bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde dereceye giren projeleri ödül yağmuruna tuttu. 11 kategoride ödüller dağıtan akademi, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl yerel yönetimlerin hazırladığı projeleri değerlendirdi.

YARIŞMAYA İŞ DÜNYASI YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Türkiye’de sürdürülebilir iş modellerinin gelişmesine ve değişimin ivme kazanmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri sahiplerini buldu. Fairmont Quasar İstanbul Otel'de düzenlenen ödül töreninde konuşan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, bu yıl Sürdürülebilir İş Ödülleri’ne iş dünyasının ilgisinin yoğun olduğunu belirtti.

Karbon ve Enerji Yönetimi kategorisinde yerel yönetim ödülünü Merkezi Biyogaz Tesisi projesiyle alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, aldıkları bu ödülün kendilerini daha da yüreklendirdiğini belirtti.

GÜNEŞ, RÜZGÂR ŞİMDİ DE BİYOGAZ

Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogazın önünün açık olduğunu söyleyen Şahin, “Türkiye’de ilk kez belediye ve kamu sektörü olarak bir biyogaz tesisi kuruluyor. Güneş enerji tesisinde 1 MW’ını tamamladık, 2. MW için projeler hazırlanmaya başladı. 30 MW’lık rüzgar enerjisindeki lisans süreci devam etmektedir. Bunların dışında bölgede önemli bir potansiyele sahip hayvansal atıkları değerlendirerek enerji ve organik atığa dönüştürmek için Biyogaz tesisi kurmaktayız. Bizim amacımız halka ve özel sektöre farkındalık yaratmak. Bir yandan da sosyal sorumluluk projelerimiz oluyorlar. Enerji üretme konusunda bir vizyon oluşturmak istiyoruz” dedi.

HAYVAN ATIKLARINDAN ÜRETİLECEK

Başkan Şahin, şöyle devam etti: “Oğuzeli ilçesi Gündoğan Köyü’nde biyogaz üretim tesisiyle ilk etapta 1 MW gücünde biyogaz tesisi kuruyoruz. Gaziantep’te son yıllarda hayvancılık önemli bir sektör haline geldi. Belediye olarak bu durumdan istifade etmek istedik, hayvan atıklarından biyogaz üreteceğiz. Tesiste, 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton da çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek. Bu bağlamda yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilovat elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilovat eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülüyor.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DÜNYASININ ŞAMPİYONLARI

Karbon ve Enerji Yönetimi kategorisinde Yakıt Tasarruf projesiyle Türk Hava Yolları, aynı kategoride yerel yönetim ödülünü Merkezi Biyogaz Tesisi projesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ödül aldı. Atık Yönetimi kategorisinde PepsiCo Naturalis Atıktan Organomineral Gübre projesiyle ödüle değer bulundu, Türkiye Atık Pazarı Bilişim Sistemi projesiyle ECOCHEM Bilişim ve Kimya aynı kategoride startup ödülü aldı. Su Yönetimi kategorisinde Su Verimliliği İzleme Sistemi ile Coca Cola ipi göğüsledi, Tedarik Zinciri Yönetimi kategorisinin şampiyonu Tedarik Zincirimizde Sürdürülebilirlik Uygulamaları ile Doğuş Otomotiv oldu. İşbirliği kategorisinde ise ödül Metro Gıda Hareketi projesinin sahibi Metro Toptancı Market’e verildi. Sosyal Etki kategorisinde Garanti Emeklilik, İşimiz Okumak projesiyle ödül aldı, Tepebaşı Belediyesi Kent Enstitüsü projesiyle yerel yönetim, DOGO Tasarım ise Tasarımlarımıza +1 Değer Katıyoruz projesi ile KOBİ ödüllendirildi. Çeşitlilik ve Dahil Etme kategorisinin galibi Bal Arıları Mühendis Oluyor projesiyle Ford Otomotiv oldu. Sürdürülebilirlik İletişimi kategorisinde ise DİMES ödüle layık görüldü.

Bu yıl ilk kez değerlendirmeye alınan Sürdürülebilir İnovasyon kategorisinde Vegan Tekstil Prosesleri projesiyle İpeker Tekstil ipi göğüslerken aynı kategoride Seferihisar Belediyesi Mandalina Kurutma Tesisi ile yerel yönetim, Bioksit Kiremit projesi ile Ece Kiremit de KOBİ ödülünü aldı. Bu yılın bir diğer yeni kategorisi Sürdürülebilirlik Raporu ödülü Garanti Bankası’nın olurken İETT İşletmeleri yerel yönetim olarak Mazars Denge ise KOBİ olarak aynı kategoride ödüle layık görüldü. Start Up kategorisinin galibi ise Bubble Eye ile Innomotive oldu.

Büyükşehir’in Biyogaz Enerji Projesi’nin; 2015 yılı cazibe merkezlerini destekleme programı kapsamında Kalkınma Bakanlığı’ndan hibe desteği ile yapılan bir proje olduğu belirtildi.

Bu Haber 2017-10-19 11:14:49 Tarihinde Eklenmiştir.

• BÜYÜKŞEHİR’DEN 5 BİN ÖĞRENCİYE OKUL YARDIMI

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Büyükşehir Yardım Gönülleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği programda ilköğretim okulu 1. sınıftan 8. sınıflara kadar toplamda 5 bin öğrenciye içinde okul fo

• BAŞKAN ŞAHİN, GKV ÖZEL OKULLARI’NDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

İlklerin altına imza atmayı başaran güçlü vizyonu, kararlılığı ve tuttuğunu koparma azmiyle öncü olan başkan, hiç durmadı, sürekli arayış içerisine girdi. 2002 yılında milletvekili olarak meclise giren Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Kuruc