BÜYÜKŞEHİR’İN DAĞITTIĞI AKSU ÇEŞİDİ NOHUT TOHUMUNUN EKİMİNE BAŞLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 100 çiftçiye dağıtılan 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumunun ekimine Yavuzeli ve Araban ilçelerinde başlandı. 1200 dekara ekilecek nohut tohumundan 240 ton mahsulün elde edilmesi bekleniyor.

Belediyecilik anlayışını, yol, kaldırım, su ve peyzaj olarak görmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarıma verdiği destekle taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandı. Büyükşehir bünyesinde kurduğu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile tarım sektörünü rahatlatan destekler verdi, çiftçilerin duasını aldı.

NOHUT ÜRETİMİNDE AÇIK OLUŞTU

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri, insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Bir insanın günlük enerji ihtiyacının yüzde 50 -55’inin karbonhidratlardan, yüzde 20 – 25’inin proteinlerden ve yüzde 10 – 15’inin de yağlardan karşılanması gerekmektedir. Türk toplumunun beslenme alışkanlıkları içinde baklagiller önemli bir yer tutmaktadır.Kuru fasulye, mercimek ve nohut her evin vazgeçilmez gıda maddesidir. Nohut, baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir. Soğuk havalarda, nohut tüketimi vücut direnci arttırır hatta yaşlanmaya karşı da mücadele eder. Çünkü nohut, E vitamini bakımından oldukça zengindir. Nohut, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu koruyuculuğu bu minerallerden gelir. Bütün bu özelliklerine rağmen maalesef ülkemizdeki nohut üretimi ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yıllar içerisinde nohut ekiliş alanı ve üretim miktarları da düşüş göstermiştir. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın bir sonucu olarak ülkemiz nohut ithalatçısı durumuna düşmüştür. 2016 yılımda 22 bin 884 ton nohut ihraç edilirken, 30 bin 446 ton ithalat yapılmıştır. 7 bin 562 ton nohut üretiminde açık oluşmuştur. Ülkemiz, Meksika, Hindistan, Kanada, Arjantin, Rusya, ABD, Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya’dan nohut ithal etmek zorunda kalmıştır.

TOPRAK YAPISI NOHUT ÜRETİMİ İÇİN UYGUN

Bu tablo karşısında duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi’ni hayata geçirdi. Çünkü, Gaziantep bulunduğu iklim kuşağı ve toprak yapısı itibariyle nohut üretimi için son derece uygun bir yerdir. İlimizde yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 80.000 – 100.000 dekar arasında nohut ekimi gerçekleştirilmektedir. Bu ekilişlerin artırılması suretiyle üretim de artırılabilir. Böylece ithalatın önü kesilmiş olur. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın en önemli nedenlerinden birisi de yöreye uygun sertifikalı tohumluğun bulunmamasıdır. Çalışmalar sonucu kente uygun 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumu temin edilerek 100 çiftçimize ekim yapmak üzere teslim edilmiştir. Nohut tohumluğu bedelinin yüzde 75’i Büyükşehir Belediyemizce karşılanmıştır. Ocak ayı itibariyle nohut ekimleri başlamıştır. Bu tohumla yaklaşık 1200 dekar alana ekim yapılacaktır. 240 bin ton mahsul elde edilmesi beklenmektedir.”

Bu Haber 2018-02-07 10:25:32 Tarihinde Eklenmiştir.

• OĞUZELİ KARPUZATAN TESİSLERİ YENİ YÜZÜ İLE HİZMETE HAZIR

Büyükşehir, Gazianteplilere içindeki yüzme havuzu, restorandı, piknik masaları, piknik mangalları, soyunma odaları ve doğal şelalesiyle vatandaşlara yeni bir dinlenme alanı oluşturdu. Yaklaşık 40 bin metrekare alana kurulan Oğuzeli Kurpuzatan Tesisleri, yeni gö

• BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERE ATIK ELEKTİRİK VE ELEKTRONİK EŞYALARI ANLATTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında ilçe belediyelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütüldü.

• GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısının birinci bileşimi, Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı. Sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa eden Büyükşehir Belediye Meclis 2’nci Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci’ni

• BÜYÜKŞEHİR’DEN SAĞLIK VE SPOR ALANINDAKİ BİR YATIRIM DAHA

60 bine yakın üniversite öğrencisinin yanı sıra 18 yaş altında 750 bin gencin yaşadığı Gazi şehir, sanayi, kültür ve gastronomi şehir kimliğine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in öncülüğünde gerçekleştirilen sağlık