HAREMEYN SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILDI

HAREMEYN SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILDI

Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin işbirliğinde Osmanlı döneminde Hac yolculuğunu anlatan, “Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk” adlı sergi, törenle açıldı. 30 Kasım 2017 gününe kadar açık tutulacak sergide, ilk kez Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri sergilenecek.

Büyükşehir Belediyesi yine önemli bir projenin altına imza attı,  Osmanlı döneminde yapılan Hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne seren sergiyi vatandaşlarla buluşturdu.

ŞAHİN: KUTSAL EMANETLERİ SERGİLEMEK MUTLULUK VERDİ

Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen serginin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Kutsal emanetleri bu güzel salonda sergilemenin mutluluğunu yaşıyorum. Hac ibadeti İslam'ın beş şartından biridir. Hac yolculuğunun ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bu topraklar, bu medeniyetin en önemli temsilcileri, cumhurbaşkanımızın liderliğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, büyük bir hazine ve külliye oluşturmuş durumda. Döndüğümüz kıbleye, İslam’ın 5 şartından en önemlisi olan hacca 200 yıl önce nasıl gidiliyordu, bu zorluklar neydi? Hacı adayı neden sabretmesi gerekiyordu? Peygamber Efendimizin sakalını da bu sergide görerek bu kutsal yolculuğu tamamlayacağız. Bu serginin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

YERLİKAYA: BİZLER İÇİN NE İZLER BIRAKTILAR?

Vali Ali Yerlikaya da ecdadın 200 yıl önce hac vazifesini yaparken yaşadığı zorlukları gösteren eserleri görmenin heyecanını yaşadıklarını söyleyerek, "Yıllar önce kutsal vazifeyi yaşayan insanlar neler hissettiler, bizler için ne izler bıraktılar? Bunu hep beraber göreceğiz. Biz bu zaman diliminde 3-4 saatte hacca giderken eskiden bu yolculuk neredeyse 9 ay sürüyormuş. Bize bu heyecanı yaşatan herkese çok teşekkür ederim" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ise sergiyi ramazan ayında Yenikapı'da açtıklarını anımsatarak, olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi bir müze koleksiyonu olduğunu vurgulayan Minder, kutsal emanetleri Gaziantep'e getirmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Sergi, 30 Kasım'a kadar ücretsiz gezilebilecek.

OSMANLI DÖNEMİNDE YAPILAN HAC YOLCULUĞU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyon ve arşivlerinden derlenen “Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk Sergisi”, Osmanlı döneminde yapılan Hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne serecek. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği sergide, Kabe örtüsü, yazma eser, harita, kartpostal, belge, berat, fotoğraf ve çeşitli objenin yanı sıra Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri de sergilenecek.

KOLEKSİYON, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜTÜPHANE VE MÜZELER MÜDÜRLÜĞÜNDEN

Kasım ayı sonuna kadar görülebilecek sergi, gerek meşakkatli yolculuğun hikayesini, gerekse İslam Alemi için ciddi bir ibadet olan Hac görevine, Dünya'nın pek çok bölgesinden katılan Müslümanların ya da onların yolculuğuna şahitlik etmiş olanlardan günümüze kalmış malzemelerden oluşturuldu. Öncelikli olarak obje, belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına alınan yolculuğun, belgesel aktarımları üzerinde durulacak. Malzemeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler arasından seçildi. Bir yolculuğun hikayesi bu çalışmayla aktarılmaya çalışıldı, bu aktarımda Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kâbe ve Mescid-i Nebi ziyaretlerinden sonra Hacı adaylarının evlerine dönüş yolculukları hiç bir biçimde günümüz şartlarıyla kıyaslanamayacak zorlukların anlatımı üzerine kurgulandı.

TÜRKİYE’DE DÜZENLENMİŞ SERGİ EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

Çeşitli dönemde el çizimleri ya da çeşitli baskı araç gereçleriyle hazırlanmış haritalar, afiş ve kartpostallar, Kâbe örtüleri, resimler ve Hilye-i Şeriflerle bir yolculuğun kayıt altına alınan dokümantasyonunun ötesinde bu yolculuğa atıfta bulunan sanat çalışmaları, bu sergi için bir araya geldi. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olacak sergi, Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunun konuyla ilgili oldukça zengin bir envantere sahip olduğunu gözler önüne serecek.

Bu Haber 2017-11-14 10:08:02 Tarihinde Eklenmiştir.

• GAZİANTEPLİLER, MEZARLIK KAVŞAĞI'NDAN MEMNUN

Ulaşımda aldığı önemli kararlarla değişim ve dönüşümün mimarı olan Büyükşehir Belediyesi, Gazianteplileri trafiğin karmaşasından kurtarmak amacıyla yürüttüğü kavşak çalışmalarıyla takdir topladı. Özellikle

• BÜYÜKŞEHİR, GÖLGELİK KAVŞAĞI'NI REVİZE ETTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehir içi trafiğini rahatlatan önleyici tedbirlerle kente nefes aldırmaya devam ediyor. Trafiğin sıkışık olduğu bölgelere yönelik çalışmalar yürüten Büyükşehir, tüm d