HAREMEYN SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILIYOR

İLK KEZ BİR SERGİDE HZ. PEYGAMBERİMİZİN SAKAL-I ŞERİFLERİ SERGİLENECEK

Gaziantep Sanat Merkezi, Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin işbirliğinde Osmanlı döneminde Hac yolculuğunu anlatan çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. “HAREMEYN, Hac; Mukaddese Yolculuk” adlı sergi, 13 Kasım 2017 saat 17.00’da açılacak, 30 Kasım 2017 gününe kadar açık tutulacak. İlk kez bir sergide, Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri sergilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyon ve arşivlerinden derlenen “Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk Sergisi”, Osmanlı döneminde yapılan Hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne serecek. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği sergide, Kabe Örtüsü, Yazma Eser, Harita, Kartpostal, Belge, Berat, Fotoğraf ve çeşitli objelerin yanı sıra Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şeriflerinin de bulunacak.

MALZEMELER, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜTÜPHANE VE MÜZELER MÜDÜRLÜĞÜNDEN

Gaziantep Sanat Merkezi’nde kasım ayı sonuna kadar görülebilecek sergi, gerek meşakkatli yolculuğun hikayesini, gerekse İslam Alemi için ciddi bir ibadet olan Hac görevine, Dünya'nın pek çok bölgesinden katılan Müslümanların ya da onların yolculuğuna şahitlik etmiş olanlardan günümüze kalmış malzemelerden oluşturuldu. Öncelikli olarak obje, belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına alınan yolculuğun, belgesel aktarımları üzerinde durulacak. Malzemeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler arasından seçildi. Bir yolculuğun hikayesi bu çalışmayla aktarılmaya çalışıldı, bu aktarımda Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kâbe ve Mescid-i Nebi ziyaretlerinden sonra Hacı adaylarının evlerine dönüş yolculukları hiç bir biçimde günümüz şartlarıyla kıyaslanamayacak zorlukların anlatımı üzerine kurgulandı.

TÜRKİYE’DE DÜZENLENMİŞ EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

Çeşitli dönemlerde el çizimleri ya da çeşitli baskı araç gereçleriyle hazırlanmış haritalar, afiş ve kartpostallar, Kâbe örtüleri, resimler ve Hilye-i Şerif’lerle bir yolculuğun kayıt altına alınan dokümantasyonunun ötesinde bu yolculuğa atıfta bulunan sanat çalışmaları, bu sergi için bir araya gelecek. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olacak sergi, Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunun konuyla ilgili oldukça zengin bir envantere sahip olduğunu gözler önüne serecek. Sergide, Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri de ilk kez görülebilecek.

HAC İBADETİ

Dünya’nın her köşesinden her yıl milyonlarca Müslümanın, İslam dininin doğum yeri olan Mekke’de Allah’ın evi olarak kabul edilen Kâbe’yi ziyaret etmeleri İslam’ın şartlarındandır. İslam’ın bir diğer şartı olan namaz kılınırken de yüzler Kâbe’ye dönülür; Kâbe’nin kıble olduğu, kıblenin de Dünya’nın merkezini simgelediği herkes tarafından bilinmektedir. Bu çekim merkezine görünüşte bedeni gerçekte ise manevi bir seyahat olan hac yolculuğu için Arafat’ta toplanmak ve o andan itibaren isimlerinin önüne ‘hacı’ unvanını alarak Medine’de Hz. Muhammed’ in mübarek kabrini ziyaret etmek için her sene yakınlarını, evlerini ve işlerini geride bırakıp binlerce Müslüman bu mübarek yolculuğa çıkar.

Bu Haber 2017-11-10 16:45:51 Tarihinde Eklenmiştir.

• OĞUZELİ KARPUZATAN TESİSLERİ YENİ YÜZÜ İLE HİZMETE HAZIR

Büyükşehir, Gazianteplilere içindeki yüzme havuzu, restorandı, piknik masaları, piknik mangalları, soyunma odaları ve doğal şelalesiyle vatandaşlara yeni bir dinlenme alanı oluşturdu. Yaklaşık 40 bin metrekare alana kurulan Oğuzeli Kurpuzatan Tesisleri, yeni gö

• BÜYÜKŞEHİR, İLÇE BELEDİYELERE ATIK ELEKTİRİK VE ELEKTRONİK EŞYALARI ANLATTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında ilçe belediyelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütüldü.

• GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısının birinci bileşimi, Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı. Sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa eden Büyükşehir Belediye Meclis 2’nci Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci’ni

• BÜYÜKŞEHİR’DEN SAĞLIK VE SPOR ALANINDAKİ BİR YATIRIM DAHA

60 bine yakın üniversite öğrencisinin yanı sıra 18 yaş altında 750 bin gencin yaşadığı Gazi şehir, sanayi, kültür ve gastronomi şehir kimliğine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in öncülüğünde gerçekleştirilen sağlık