HAREMEYN SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILIYOR

HAREMEYN SERGİSİ GAZİANTEP’TE AÇILIYOR

İLK KEZ BİR SERGİDE HZ. PEYGAMBERİMİZİN SAKAL-I ŞERİFLERİ SERGİLENECEK

Gaziantep Sanat Merkezi, Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin işbirliğinde Osmanlı döneminde Hac yolculuğunu anlatan çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. “HAREMEYN, Hac; Mukaddese Yolculuk” adlı sergi, 13 Kasım 2017 saat 17.00’da açılacak, 30 Kasım 2017 gününe kadar açık tutulacak. İlk kez bir sergide, Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri sergilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyon ve arşivlerinden derlenen “Haremeyn, Hac; Mukaddese Yolculuk Sergisi”, Osmanlı döneminde yapılan Hac yolculuğunun ne kadar mukaddes ve zorlu olduğunu gözler önüne serecek. Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın üstlendiği sergide, Kabe Örtüsü, Yazma Eser, Harita, Kartpostal, Belge, Berat, Fotoğraf ve çeşitli objelerin yanı sıra Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şeriflerinin de bulunacak.

MALZEMELER, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜTÜPHANE VE MÜZELER MÜDÜRLÜĞÜNDEN

Gaziantep Sanat Merkezi’nde kasım ayı sonuna kadar görülebilecek sergi, gerek meşakkatli yolculuğun hikayesini, gerekse İslam Alemi için ciddi bir ibadet olan Hac görevine, Dünya'nın pek çok bölgesinden katılan Müslümanların ya da onların yolculuğuna şahitlik etmiş olanlardan günümüze kalmış malzemelerden oluşturuldu. Öncelikli olarak obje, belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına alınan yolculuğun, belgesel aktarımları üzerinde durulacak. Malzemeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler arasından seçildi. Bir yolculuğun hikayesi bu çalışmayla aktarılmaya çalışıldı, bu aktarımda Surre Alayı ile İstanbul’dan başlayan hacca gidiş, Mekke, Medine, Kâbe ve Mescid-i Nebi ziyaretlerinden sonra Hacı adaylarının evlerine dönüş yolculukları hiç bir biçimde günümüz şartlarıyla kıyaslanamayacak zorlukların anlatımı üzerine kurgulandı.

TÜRKİYE’DE DÜZENLENMİŞ EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

Çeşitli dönemlerde el çizimleri ya da çeşitli baskı araç gereçleriyle hazırlanmış haritalar, afiş ve kartpostallar, Kâbe örtüleri, resimler ve Hilye-i Şerif’lerle bir yolculuğun kayıt altına alınan dokümantasyonunun ötesinde bu yolculuğa atıfta bulunan sanat çalışmaları, bu sergi için bir araya gelecek. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olacak sergi, Büyükşehir Belediyesi koleksiyonunun konuyla ilgili oldukça zengin bir envantere sahip olduğunu gözler önüne serecek. Sergide, Hz. Peygamberimizin Sakal-ı Şerifleri de ilk kez görülebilecek.

HAC İBADETİ

Dünya’nın her köşesinden her yıl milyonlarca Müslümanın, İslam dininin doğum yeri olan Mekke’de Allah’ın evi olarak kabul edilen Kâbe’yi ziyaret etmeleri İslam’ın şartlarındandır. İslam’ın bir diğer şartı olan namaz kılınırken de yüzler Kâbe’ye dönülür; Kâbe’nin kıble olduğu, kıblenin de Dünya’nın merkezini simgelediği herkes tarafından bilinmektedir. Bu çekim merkezine görünüşte bedeni gerçekte ise manevi bir seyahat olan hac yolculuğu için Arafat’ta toplanmak ve o andan itibaren isimlerinin önüne ‘hacı’ unvanını alarak Medine’de Hz. Muhammed’ in mübarek kabrini ziyaret etmek için her sene yakınlarını, evlerini ve işlerini geride bırakıp binlerce Müslüman bu mübarek yolculuğa çıkar.

Bu Haber 2017-11-10 16:45:51 Tarihinde Eklenmiştir.

• ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİNİN EKSİK PARÇALARI TANITILDI

Amerika Birleşik Devletlerinin Ohio eyaletindeki Bowling Green Devlet Üniversitesine satılan ve çalıntı olduğu anlaşılana kadar burada sergilenen Çingene Kızı Mozaiğinin eksik olan 12 parçası, ait olduğu topraklara döndü. BAKAN ERSOY: HER

• BAŞKAN ŞAHİN, DENEYİMLERİNİ GENÇLERLE PAYLAŞTI

ŞAHİN: EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ YETİŞMİŞ İNSANDIR Gençlerin bakışının kendisini çok farklı yerlere götürdüğünü aktaran Başkan Şahin, “Ekonomi, sanayi, arkeoloji ve gastronomi şehriyiz ama aynı zamanda 3 &uum