HIŞVA HAN, DÜNYA'NIN EN İYİ DEKORASYONUNA SAHİP MEKÂNI OLDU

HIŞVA HAN, DÜNYA'NIN EN İYİ DEKORASYONUNA SAHİP MEKÂNI OLDU

INSIDE Dünya İç Dekorasyon Festivali kapsamında en iyi dekorasyona sahip mekânlar arasına Türkiye'den bir tek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hışva Han girdi.

Gaziantep’te Kültür Yolu üzerinde bulunan Hışva Han, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, 2016 yılı Ağustos ayında otel-restoran-dükkan olarak hizmet vermeye başladı. Han, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından 2014 yılında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında” 15’inci Yıl Özel Ödülü’nü alarak, kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardı.

HIŞVA HAN HAKKINDA

Gaziantep Kalesi’nin hemen güneyinde Handan Bey Çarşısı’ndaki Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Lala Mustafa Paşa tarafından 1563-1577 yıllarında yaptırıldı. Lala Mustafa Paşa külliyesinin merkezindeki Hışva (Pamuk Kozası) Han, güneybatısındaki hamam (Paşa Hamamı) ve susamhane yapıları günümüze kadar geldi, ancak Bedesten ve Mir-i Miran Mescidi Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığından günümüze ulaşmadı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Antep’in en meşhur hanı olarak geçen Hışva Han, Gaziantep’in en eski ticari yapılarından oldu.

Büyükşehir Belediyesi Hışva Han için,  rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırladı, projeler Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Çalışmalarda, özgün plan seması ve cephe düzeni muhafaza edildi, mekânın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların korunması sağlandı. Dönem ihtiyacından dolayı yapılmış olan niteliksiz ekler kaldırılarak, yapı öncelikle özgün planına kavuşturuldu. Onarım aşamasında yapının özgün bölümleri olan taç kapı, ahır bölümü ve üst örtüsü, yapının beden duvarları korundu. Hücrelerin üst örtüleri projede gösterilen örgü teknikleri doğrultusunda geleneksel yapım yöntemiyle yapıldı.

Hışva Han, özgün fonksiyonu dikkate alınarak özgününe yakışır bir fonksiyonla işlevlendirildi. Küçük şirin butik otel odalarıyla nostaljik bir zaman tünelinde, kalenin vermiş olduğu güven ve enerjiyle kente gelen misafirleri ağırlarken bir yandan da Dünya’da şehir adıyla anılan tek mutfak olma gururunu taşıyan Gaziantep mutfağı, gurme restoranıyla yöresel lezzetlerin yanı sıra günümüz damak zevkine uygun modernize edilmiş bir mutfakla hizmet vermeye başladı. Turistlerin yanı sıra yerel halkında kullanımına açık olan hanın terasında kale manzarasında yöresel lezzetlerin, tatlıların ikram edildiği bir mekân oluşturuldu. Ayrıca yazlık sinema, orta oyunları ve çeşitli gösterilerin düzenlenebileceği 1000 metrekare avlusu da hizmete alındı.

Bu Haber 2018-08-31 14:57:54 Tarihinde Eklenmiştir.

• ULUSLARARASI DAĞ BİSİKLET YARIŞLARINA 350 SPORCU KATILDI

10 kategoride 24 şehirden 350 sporcunun yarıştığı organizasyonda; yıldız erkekler, yıldız bayanlar, genç erkekler, genç bayanlar, masterlar 30+, 40+, 50+, elit bayanlar ve elit erkekler kategorilerinde yarışmalar yapıldı. Sabahın erken saatlerinde Erik&cced

• BÜYÜKŞEHİR, SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA ÜST SIRALARDA

SOSYAL PAYLAŞIM ALANINA GÜÇLÜ ADIM Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, güncel gelişmeler karşısında kayıtsız kalmadı, günümüzün en etkili medya araçlarından sosyal medya aracılığıyla Gazianteplilere ulaşt

• BAŞKAN ŞAHİN, MAZBATASINI ALDI

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucunda belediye başkanlıkları kesinleşen adaylar mazbatasını almaya başladı. Seçimlerde yüzde 54 oyla en yakın rakibine iki kat fark atarak kazanan Büyükşehir Beled

• BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE "ZAMAN YÖNETİMİ" EĞİTİMİ

İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından organize edilen ve eğitimci Şefika Şule Erçetin tarafından verilen eğitimde özetle şunlar anlatıldı: “Zaman yönetimi eğitim semineri yöneticilerin ve çalışanların zamanı daha

• ENKAZDAN ÇIKARILAN 3 YAVRU SANSAR'A GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ SAHİP ÇIKTI

Henüz 15 günlük olan 3 yavru Sansar’ı süt ile besleyen hayvanat bahçesi görevlileri, yavruların üşümemesi için kuvöz içinde çocuk bezine sararak koruyorlar. Yavru Sansar’ları günde en az 5–6

• BÜYÜKŞEHİR'DEN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, UNİCEF, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanı

• BÜYÜKŞEHİR, KREŞLERİYLE GÖZ DOLDURDU!

Gönül belediyeciliğinde bir model olan büyükşehir, yoğun iş hayatında yer alan anneleri unutmadı. Annelerin bir yandan bebeğinin beşiğini sallarken diğer taraftan yemeğini yaptığını dillendiren başkan Fatma Şahin, iş dünyasında “Ben de V

• GAZİANTEP, RENGÂRENK ÇİÇEKLERLE BEZENDİ

Her fırsatta, yeşilin her tonuna karşı gösterdiği hassasiyetle dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeşil alanı artırdı, şehir oksijen solumaya başladı. Kentin gri yüzü, rengârenk bir yüze dönüşt&uum