İSLAHİYELİ ÇİFTÇİLERE "ZEYTİN BUDAMA" EĞİTİMİ

İSLAHİYELİ ÇİFTÇİLERE "ZEYTİN BUDAMA" EĞİTİMİ

Tarımsal alanında çiftçiye birçok proje ve yardımlarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şimdi de çiftçilere zeytin budama tekniklerinin eğitimini veriyor.

Bu kapsamda; Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, İslâhiye İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile İslâhiye’de çiftçilere “Zeytin Ağacı Budama Kursu” verildi.

Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Kurban Nedret ve Tekniker Mehmet Kabakçı  tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimlere ilk etapta 25 çiftçi katıldı.

Zeytinde yüksek rekolteyi elde etmenin nedenlerinden birisinin de doğru ve zamanında yapılan budamanın olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, “Budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Zeytin yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, zirai mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur” bilgilerini verdi.

KURS TEORİK VE UYGULAMALI YAPILDI

Zeytin ağacının uzun ömürlü olduğuna dikkat çeken Nedret, “Dünyadaki tüm ağaçların ilki olarak kabul edilen ve ömrünün uzunluğu nedeniyle ölümsüz ağaç olarak adlandırılan zeytin ağacı uygun bakım teknikleri uygulandığında yaşamının tüm dönemlerinde verimliliğini sürdürebilmektedir. Bu bakım tekniklerinin en önemlilerinden biri budamadır. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemekte” dedi.

Teorik kısımda; zeytin ağacının özellikleri, zeytin çeşitleri, zeytinde hastalık-zararlıları ve mücadelesi, zeytin hasadı, gübreleme, sulama ve toprak işleme ile ilgili bilgiler verilirken, uygulama kısmında ise; zeytin bahçesine gidilerek, fidanlarda şekil, gelişmiş ağaçlarda mahsul ve yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması uygulamalı olarak öğretildi.

Bahçelerdeki eğitimlerde ölçme değerlendirmek için çiftçilere budama yaptırılarak hatalar düzeltildi, budamanın daha iyi kavratılması sağlandı. Kurs bitiminde sınav yapılarak, başaralı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

Eğitimlerin isteğe bağlı olarak diğer ilçelerde de devam edeceği ifade edildi.

Bu Haber 2018-12-07 10:25:38 Tarihinde Eklenmiştir.

• GAZİANTEPLİ YAZAR VE ŞAİRLER İMZA GÜNÜNDE BULUŞTU

Etkinliğe, yazarlar Gülşen Gazel, Zehra Berfin Harat, İbrahim Bülbül, Mustafa Kaya, Celal Demir, Lina Baghdadi, Öznur Balaban, Enes Çubukçu, Bahattin Çelik, Yusuf Talha Toğrul, Belgin Toğrul, Hasan Kökmen, Serap Meryem, Hikmet Kızıl,

• BAŞKAN ŞAHİN: YERLİ YATIRIMLA BU ŞEHİR UÇACAK!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan “İhracata İlk Adım Seferberliği” programı kapsamında düzenlenecek etkinliklerin ilki Gaziantep’te gerçekleştirildi. Gaziantep’in ihracatına ilişkin veriler, analizler

• ARTIK BİR EVLERİ VAR

Türkiye'nin en büyük toplu konut alanlarından olacak Kuzey Şehir’de yaşamın keyfini sürecek Gaziantepliler, hafta sonunda unutulmaz duygular yaşadı. Başta şehit yakınları, gaziler, engelliler, emekliler ve çok sayıda vatandaş, Büyük

• BAŞKAN ŞAHİN, SEVİNÇLERİNE ORTAK OLDU