İSLAHİYELİ ÇİFTÇİLERE "ZEYTİN BUDAMA" EĞİTİMİ

İSLAHİYELİ ÇİFTÇİLERE "ZEYTİN BUDAMA" EĞİTİMİ

Tarımsal alanında çiftçiye birçok proje ve yardımlarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şimdi de çiftçilere zeytin budama tekniklerinin eğitimini veriyor.

Bu kapsamda; Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, İslâhiye İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile İslâhiye’de çiftçilere “Zeytin Ağacı Budama Kursu” verildi.

Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Kurban Nedret ve Tekniker Mehmet Kabakçı  tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimlere ilk etapta 25 çiftçi katıldı.

Zeytinde yüksek rekolteyi elde etmenin nedenlerinden birisinin de doğru ve zamanında yapılan budamanın olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, “Budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Zeytin yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, zirai mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur” bilgilerini verdi.

KURS TEORİK VE UYGULAMALI YAPILDI

Zeytin ağacının uzun ömürlü olduğuna dikkat çeken Nedret, “Dünyadaki tüm ağaçların ilki olarak kabul edilen ve ömrünün uzunluğu nedeniyle ölümsüz ağaç olarak adlandırılan zeytin ağacı uygun bakım teknikleri uygulandığında yaşamının tüm dönemlerinde verimliliğini sürdürebilmektedir. Bu bakım tekniklerinin en önemlilerinden biri budamadır. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemekte” dedi.

Teorik kısımda; zeytin ağacının özellikleri, zeytin çeşitleri, zeytinde hastalık-zararlıları ve mücadelesi, zeytin hasadı, gübreleme, sulama ve toprak işleme ile ilgili bilgiler verilirken, uygulama kısmında ise; zeytin bahçesine gidilerek, fidanlarda şekil, gelişmiş ağaçlarda mahsul ve yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması uygulamalı olarak öğretildi.

Bahçelerdeki eğitimlerde ölçme değerlendirmek için çiftçilere budama yaptırılarak hatalar düzeltildi, budamanın daha iyi kavratılması sağlandı. Kurs bitiminde sınav yapılarak, başaralı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

Eğitimlerin isteğe bağlı olarak diğer ilçelerde de devam edeceği ifade edildi.

Bu Haber 2018-12-07 10:25:38 Tarihinde Eklenmiştir.

• ULUSLARARASI DAĞ BİSİKLET YARIŞLARINA 350 SPORCU KATILDI

10 kategoride 24 şehirden 350 sporcunun yarıştığı organizasyonda; yıldız erkekler, yıldız bayanlar, genç erkekler, genç bayanlar, masterlar 30+, 40+, 50+, elit bayanlar ve elit erkekler kategorilerinde yarışmalar yapıldı. Sabahın erken saatlerinde Erik&cced

• BÜYÜKŞEHİR, SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA ÜST SIRALARDA

SOSYAL PAYLAŞIM ALANINA GÜÇLÜ ADIM Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, güncel gelişmeler karşısında kayıtsız kalmadı, günümüzün en etkili medya araçlarından sosyal medya aracılığıyla Gazianteplilere ulaşt

• BAŞKAN ŞAHİN, MAZBATASINI ALDI

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucunda belediye başkanlıkları kesinleşen adaylar mazbatasını almaya başladı. Seçimlerde yüzde 54 oyla en yakın rakibine iki kat fark atarak kazanan Büyükşehir Beled

• BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE "ZAMAN YÖNETİMİ" EĞİTİMİ

İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından organize edilen ve eğitimci Şefika Şule Erçetin tarafından verilen eğitimde özetle şunlar anlatıldı: “Zaman yönetimi eğitim semineri yöneticilerin ve çalışanların zamanı daha

• ENKAZDAN ÇIKARILAN 3 YAVRU SANSAR'A GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ SAHİP ÇIKTI

Henüz 15 günlük olan 3 yavru Sansar’ı süt ile besleyen hayvanat bahçesi görevlileri, yavruların üşümemesi için kuvöz içinde çocuk bezine sararak koruyorlar. Yavru Sansar’ları günde en az 5–6

• BÜYÜKŞEHİR'DEN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, UNİCEF, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanı

• BÜYÜKŞEHİR, KREŞLERİYLE GÖZ DOLDURDU!

Gönül belediyeciliğinde bir model olan büyükşehir, yoğun iş hayatında yer alan anneleri unutmadı. Annelerin bir yandan bebeğinin beşiğini sallarken diğer taraftan yemeğini yaptığını dillendiren başkan Fatma Şahin, iş dünyasında “Ben de V

• GAZİANTEP, RENGÂRENK ÇİÇEKLERLE BEZENDİ

Her fırsatta, yeşilin her tonuna karşı gösterdiği hassasiyetle dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeşil alanı artırdı, şehir oksijen solumaya başladı. Kentin gri yüzü, rengârenk bir yüze dönüşt&uum