İSLAHİYE’YE DEV YATIRIM

KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU’NUN AÇILIŞI YAPILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği kapsamında, İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin evsel katı atıklarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilebilmesinin sağlanması amacıyla İslahiye ilçesi Fevzipaşa Mahallesi’ne yapılan Katı Atık Transfer İstasyonu’nun açılışı yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen "Ev sahibi topluluklar için etkin kentsel atık yönetimi" projesi kapsamında Gaziantep, Fevzipaşa’daki katı atık transfer istasyonunun inşası tamamlandı.

İstasyonun açılış törenine, Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, AFAD temsilcileri, ABD Adana Konsolosu Linda Specht ve UNDP Ülke Direktörü Claudio Tomasi katıldı.

UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, açılışta yaptığı konuşmada, UNDP Türkiye Suriye Programı kapsamındaki dayanıklılık geliştirme anlayışının hayata geçtiği en önemli tesislerden birinin açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Gaziantep’te 350 binden fazla Suriyelinin misafir edilmesiyle artan atıkların Suriye krizi öncesinde tasarlanmış atık yönetim sistemlerinde bazı güçlüklere sebep olduğunu anlatan Tomasi, şöyle devam etti:

“Temmuz 2015’te başlattığımız bu proje, katı atıkların yönetimini odağa alarak, il yönetimi tarafından atık yönetimine ilişkin yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesine destek oluyor. Bu açılış, donörümüz ABD ve yerel düzeyde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi ile Suriye krizinin etkilerine müdahale etme ve bölgedeki kriz ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusundaki ortak çabamız ve hedefimizi bir kez daha ortaya koymaktadır. İnanıyoruz ki, geliştirilmiş insan kaynakları ve altyapı kapasitesi, kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra daha güçlü ve dirençli bir bölgesel ekonomiye katkıda bulunacaktır.”

YAVUZELİ VE ARABAN İLÇELERİNEDE YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Köken de dünyanın paylaştıkça güzelleştiğini belirterek, paylaştıkça güzelleşen yeni yaşam alanlarının huzur verdiğini dile getirdi.

İnsanların yaşamlarına başkalarının kastettiği bir durumda kaos ortaya çıktığını aktaran Köken, Gaziantep’te 350 binden fazla mültecinin ağırlandığını ve bunun getirdiği zorlukları anlattı.

Katı Atık Transfer İstasyon çalışmasının çok faydalı ve başarılı olduğuna dikkati çeken Köken, “Bunun aynısını yine Yavuzeli ve Araban bölgesinde yapacağız ve gerekirse büyükşehirin kendi içinde de bu tür çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu yatırımların hiçbirisi 50 yıl, 100 yıl yok olmayacak. Bir şeyi verdiğiniz zaman bitiyor. Bizim kalıcı çözümler bulmamız lazımdı, bu da kalıcı çözümlerimizin en önemlisi” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından protokol, kurdele keserek istasyonun açılışını yaptı.

KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU

Katı Atık Transfer İstasyonu projesinin odak bölgelerinden olan Gaziantep ili ise 350.000’den fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Suriyeli akını ile gerçekleşen benzeri görülmemiş bu nüfus artışından kaynaklanan ek atık üretimi, yılda 550,000 tondur. Dolayısıyla, güçlendirilmiş belediye hizmetleri ve altyapı, ev sahibi topluluklarının yanı sıra çok sayıda Suriyeliyi barındıran illerin en zorunlu gereksinimlerinden biridir.

ABD tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge İdaresi ve  Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında yürütülen 3 milyon dolarlık proje kapsamında Fevzipaşa beldesindeki katı atık transfer istasyonu, Suriyeli nüfusun artışı nedeniyle Gaziantep Belediyesinin atık toplama ve yönetimi konusunda karşılaştığı baskıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Proje, Gaziantep ilindeki İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan çöp sahalarının rehabilitasyonunu ve etkin atık transferini odağına alıyor.

Bu Haber 2017-03-20 17:12:51 Tarihinde Eklenmiştir.

• ASRİ MEZERLIKTAKİ ‘ŞİRECİ CAMİ’NİN AÇILIŞINI KURTULMUŞ YAPTI

Caminin sadece bir ibadethane değil insanları toplayan, cem eden bir yer olduğunu ifade eden Kurtulmuş, cuma namazlarında, bayramlarda, düğünlerde sosyal hayatın merkezi olarak kullanılan bir yer olan camilerin kadim şehirlerde de merkezi alanı oluşturan ana çemberin ni

• ENGELLİLERE YÖNELİK “ENGELLİLİK VE DİN” PANELİ DÜZENLENDİ

İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda yapılan panelde engellilere yönelik çalışmalarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin ilk engelli daire başkanlığını kurarak engellilere yönelik faaliyetler yapmaya

• "ŞEHİTLERİMİZ SAYGIYLA ANILDI"

Genel Sanat Yönetmenliğini San. Öğr. Elm. Dr. Hakan Tatyüz’ün üstlendiği programda, saz ekibinden Türk Halk Müziği Korosu’na, Mehteran Takımı’ndan Türk Halk Oyunları ekibine kadar 80 kişilik büyük bir ekip sahne aldı.

• FATMA ŞAHİN, TURİZM VE SEYAHAT ACENTALARIYLA BİRARAYA GELDİ

Şahin, Mutfak Sanatları Merkezi’ndeki yemekli toplantıda, belediyenin kentin kültür, tarih ve gastronomi alanında yaptığı çalışmaları sunum eşliğinde anlattı. “Şimdi Gaziantep Zamanı” sloganıyla başlatılan kampanyayı anlatan Şahin, Anadolu’nun

•   Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi’ndeki serginin açılışını, İl Kültür Müdürü Bülent Öztürk, Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Doğan, Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Sıtkı Severoğlu, TMMOB Mimarlar Odası Gaziante

• BÜYÜKŞEHİR’DEN KORUTÜRK CADDESİNE 1.8 MİLYONLUK YATIRIM