SURİYELİLERİN TOPLUMA ENTEGRASYONU SAĞLANIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli misafirlerin topluma entegrasyonları için onlara Türkçe'nin yanı sıra gelir getirici faaliyetler, atölye çalışmaları, ev ekonomisi ve psiko-sosyal destek eğitimleri veriyor.

Avrupa Birliği finansmanıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle  “GAP Bölgesinde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması" projesi hayata geçirilmişti.

Proje kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte Suriye krizinin hem yerel işgücü hemde sosyol-ekonomik ve kültürel etkisini azaltmak için çeşitli çalışmalar yapıyor.

Sanayi ve hizmet sektörüne yönelik mesleki eğitimler veren Büyükşehir Belediyesi, yapılan çalışmalarla Suriyeli nüfusun temel yaşam ve mesleki becerileri ile Türkçe dil becerilerinin geliştirilmesi, iş bulma şanslarının artırılması ve geçimlerine kısa ve uzun vadede destek olmayı hedefliyor.

-KURSLAR VE EĞİTİMLER-

Proje  kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve UNDP işbirliği ile Türkçe dil eğitimi kursları, bilgisayar, aşçılık, pastacılık, cam boncuk, cilt bakımı ve kuaförlük mesleki eğitim kursları veriliyor.

Kurslar; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki GASMEK’lerde ücretsiz olarak veriliyor ve Arapça tercüme olanağı da sağlanıyor. Hizmet sektörüne yönelik olarak kumaş boyama, dokuma, ahşap şekillendirme, bilgisayar sistem bakım-onarım gibi eğitimler de verilecek. Talebe göre de yeni kurslar açılabilecek. Kurslar, 2017’nın Haziran ayına kadar devam edecek.

“Göç, Mülteci, Suriye” krizi üzerine çalışan uzman, eğitimci ve danışmanların çalışmalarına katkı sunmak, bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştirmek ve kapasite geliştirmek amacıyla kurgulanan eğitmen eğitimine 82 kişi katıldı. Bu kapsamda 82’si Türk, 2 bin 951 Suriyeliye “Temel Yaşam Becerileri” eğitimi verildi.

Suriyelilelere ayrıca bilgisayar sistem bakım ve onarım, bilgisayarda halı deseni çizimi, kutnu dokuma atölyesi, tekstil atölyesi ve kumaş boyama eğitimleri verilecek. Söz konusu kurslar için başvurular başladı.

Öte yandan yaz dönemi boyunca Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapılan işbirliği çerçevesinde bin 37 Suriyeliye 20 branşta eğitim verildi.

Proje kapsamında hedef; geçici koruma altındaki 3.000 Suriyeli’ye yaşam becerileri ve dil eğitimleri ve 1.200 Suriyeli’ye de hizmet sektörüne yönelik eğitimler verilmesidir.

Şu anda toplam 724 Türk, 4 bin 741 Suriyeli olmak üzere 5 bin 465 kişiden 5000’i eğitimlerini tamamlamış olup, 465’i eğitimlerine devam etmektedir.

Bu Haber 2017-01-04 10:33:34 Tarihinde Eklenmiştir.

• UĞURLUEL, SELAMLIK SOHBETLERDE "YAVUZ SULTAN SELİM”İ ANLATTI

Tarih Araştırmacısı Talha Uğurluel tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa vatandaşlar da ilgi gösterdi. Yavuz Sultan Selim’in Amasya’da dünyaya geldiğini, babasının Sultan II. Beyazid olduğu

• ZABITADAN ÖĞRENCİ SERVİSLERİNE DENETİM

Vatandaş ve okullardan gelen şikayetleri de dikkate alan Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, önceki gün Karataş İMKB İlköğretim Okulu önünde öğrenci servislerine denetim gerçekleştirdi. Gelen servislerde sürücü belgesi, y

• BÜYÜKŞEHİR’DEN YENİ STADYUMUN İNŞASINA DESTEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yapımında yoğun çaba gösterdiği ve "Gaziantep Arena" adını verilen stadyuma Büyükşehir Belediyesince 50 metre genişliğinde, 700 metre uzunluğunda imar yolu açılarak, 3.686,95 ton asfalt kullanılarak sıcak asfalt

• BÜYÜKŞEHİR MÜZELERİ 520 BİN KİŞİ TARAFINDAN ZİYARET EDİLDİ

2015 yılında ise 475 bin 831’i yerli, 19 bin 790’ı yabancı olmak üzere toplamda 495 bin 621 kişi ziyaret etmişti. Sanayi, ticaret, turizm, tarih ve gastronomisiyle dikkat çeken Gaziantep'in müzeleri de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

• BÜYÜKŞEHİR ÇİFTÇİLERE KEÇİ DAĞITTI

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, Araban ilçesinin Eski Altıntaş Mahallesi’ndeki dağıtım töreninde, projenin daha önce başka bir yerde uygulanmadığını belirterek, çok şanslı olduklarını söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başka

• İHTİYAÇ SAHİBİ AİLEYE BÜYÜKŞEHİR SAHİP ÇIKTI

Engelli baba Orhan Düzer(41), eşi Zekiye (41), çocukları Seda (12), Zeynel (10) ve Halil (5) Eyüboğlu Mahallesi’nde yaşayan ailenin dramını anlatan habere duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Engelliler Daire Başkanlığı aracılığıyla