TÜRKİYE’NİN EN DONANIMLI “İÇME SUYU KALİTE KONTROL LABORATUARI” HİZMETE GİRDİ

GASKİ’nin Hacibaba Su Tesisleri içerisinde yaptırdığı ve Türkiye’nin en büyük ‘Kalite Kontrol Laboratuarı’ konumunda olan laboratuar yapılan tören ile hizmete girdi.

Hacibaba Mahallesi Hacibaba Su Tesisleri içerisinde düzenlenen törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan ve Canan Candemir Çelik ile protokol üyeleri katıldı.

Şehir şebekesine verilmeden önce suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılacağı laboratuvarın açılış töreninde konuşan Bakan Gül, insana yatırımın genel siyaset tarzları olduğunu söyledi.

Türkiye'nin birlik, beraberlik ve huzurunu kimsenin bozamayacağını anlatan Adalet Bakanı Gül, 80 milyon insanın can ve mal emniyetinin Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin teminatı altında olduğunu kaydetti. Bakan Gül, böyle önemli bir yatırıma Gaziantep’e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kendilerine her konuda destek olan Gazianteplilere teşekkür ederek, “Allah hemşerilerimizden  Allah razı olsun. Her konuda arkamızda duruyorlar” dedi.

Suyun bir hayat olduğunu vurgulayan Şahin, Allah’ın insanoğlunu bir damla sudan yarattığını, cenneti tarif ederken de su ve yeşilden tarif ettiğini, Kevser Irmağı’ndan bahsettiğini anımsattı. Ama insanoğlunun bu ekolojik sistemde, küreselleşmedeve çevre sorunlarında yüzyıllardır karşı karşıya olduğunu dile getiren Şahin, “Bugün bu işi bu hale getirenler yeniden bu işin düzelmemesi için birbirini yiyiyorlar. Böyle bir dünya düzeni var. ABD ile Almanya ile kapışmasının en büyük nedeni aslında bu. İklimlendirme ile ilgili kim daha çok para yatıracak. Ama Yüce Mevlam konuşarak kullanma diye bir şey söylemiş. Bizden sonraki çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için emir vermiş. Bu yüzden çok sorunlarımız var. İnsanı sorunlarımız var, iklim sorunlarımız, çevre sorunlarımız var” diye konuştu.

Şehire gelen suyun yüzde 5’lik kısmının kendi sularının olduğunu, diğer kısmını şehir dışından getirdiklerini aktaran Şahin, yağmur yağması için sürekli dua ettiklerini kaydetti.

Heyet açlışı sonrası tesisleri gezerek teknik heyetten çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

TESİS 24 SAATTE 2 MİLYON NÜFUSUN SUYUNU ARITABİLİYOR

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de tesisler ile ilgili teknik bilgiler verdi. Sönmezler, yapılan laboratuarın Türkiye’nin en büyük su laboratuarı, Güneydoğu’nun ise açık ara büyük olduğunu belirtti. Sönmezler, laboratuarın uluslararası kalitede olduğunu, buradan sunulan rapor ve sertifikaların uluslararsında kabul gördüğünü söyledi.

Kartalkaya Barajı’ndan getirilen hamsuyu arıtıp şehir şebekesine sağlıklı bir şekilde verilmesini sağlıyor. Tesis günlük 400.000 m³/gün yani yaklaşık 2 milyon nüfusa yetecek su arıtma kapasitesine sahip.

6 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI

Tesisde arıtma işlemine tabi tutulan su şebekeye verilmeden önce fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri 24 saat kesintisiz olarak yapılıyor. Ayrıca şebekede mahallelerden alınan su numuneleri ile de son kullanıcı olan vatandaşlara verilen suyun kalitesi kontrol ediliyor. Özetle şebekeden asgari 50 numune ve arıtma işlemi esnasında yapılan yaklaşık 50 numune ile birlikte ortalama 100 numunenin analizi 24 saat yapılıyor.

Laboratuvar  binasnın alanı 2500 metre kare olup yaklaşık inşaat maliyeti  2.500.000  TL. Mevcut cihazları 2.000.000 TL değerinde olup ileriye dönük analizler için alınması planlanan cihazların yaklaşık maliyeti ise 1.500.000  TL’dir. Yapılan bu tesisle vatandaşlara verilen suyun yönetmelik esaslarına göre kalitesi daha fazla parametre ile kontrol edilecek. Bu hizmetler için yaklaşık 6 milyon TL yatırım yapıldı.

Bu Haber 2017-08-11 15:08:22 Tarihinde Eklenmiştir.

• GAZİANTEP “ZAHİRE KÜLTÜRܔ BU EVDE YAŞATILACAK

ŞAHİN: EN İDDİALI YÖNÜMÜZ MUTFAĞIMIZ Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nin açılış programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in bir medeniyetler şehri olduğunu vurguladı. Şahin, “Antep Evleri, i

• “GELECEĞİN İÇİN SEN DE PEDALLA” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

• TEOG SINAVI’NDA BAŞARILI OLAN ÖĞRENCİLER ALMANYA’YA GİTTİ