Gaziantep Fıstığı / Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Logosu

Gaziantep Fıstığı

ANTEP FISTIĞI

Gaziantep dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biridir. Gaziantep deyince akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırlarını aşan Antep fıstığıdır. İnsan vücudunun temel gıda gereksinimlerini karşılayabilen bileşenleri içermesinin yanı sıra vücut fizyolojisi ve metebolik fonksiyonları üzerinde pozitif etkileri olan Antepfıstığı “fonksiyonel gıda” olarak kabul edilmektedir. Çerez olarak tüketiminin yanı sıra, şekerleme ve tatlı (özellikle baklava ve çikolata) sanayinde, dondurma yapımında, aroma katkısı olarak kullanılan Antepfıstığı, enerji kaynağıdır ve besin değeri açısından oldukça değerlidir. Yeni dikilen Antepfıstığı, 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır. Yöre halkının önemli geçim kaynağı olan fıstık, Ağustos ayı sonu ile Eylül ayında mahsul verir. Fıstık mahsul çeşitliğine göre sınıflara ayrılır;

Kırmızı (Ben) Fıstık: Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından elde edilir, cumbalarından ayrılmış olan taze fıstık çerez olarak tüketilir ya da işlenerek kavrulmuş antep fıstığı yapılır. Kavrulmuş Antep Fıstığı Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından sonra cumbalarından ayrılarak belirli oranda tuzla kavrulmasıyla üretilir. Çerez olarak tüketilmektedir.
Boz İç: Boz iç, en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir. Antep fıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç antepfıstığı, bilinen fıstık içi rengine göre farklıdır ve daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı genellikle baklava yapımında kullanılır.
Meverdi İç: Antep fıstığının tam olgunlaşmaya yakın evresinde hasat edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Kırmızı iç Antep fıstığı ile boz iç Antep fıstığı arasında kırmızı renkte olan Antep fıstığı türüdür. Meverdi iç Antep fıstığı genellikle pasta ve helva yapımında kullanılmaktadır.

Kırmızı İç: Antep fıstığının tam olgunlaşıp hasat edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Rengi tam kırmızıdır. Tane olarak daha iri bir yapıdadır. Kırmızı iç Antep fıstığı çerez olarak tüketiminin yanında, helva, çikolata ve lokum sanayisinde de tercih edilen bir Antep fıstığı türüdür



Bazı Projeler

  • SPORCULARDAN BÜYÜKŞEHİR TENİS KOMPLEKSİ'NE TAM NOT

       08–15 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen tenis Şampiyonasına katılan 59 erkek, 41 kız sporcu ipi göğüslemek için var gücüyle mücadele ederken izleyenlere heyecan dolu anlar yaşattı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fa

  • GAZİANTEPLİLER, MEZARLIK KAVŞAĞI'NDAN MEMNUN

      Ulaşımda aldığı önemli kararlarla değişim ve dönüşümün mimarı olan Büyükşehir Belediyesi, Gazianteplileri trafiğin karmaşasından kurtarmak amacıyla yürüttüğü kavşak çalışmalarıyla takdir topladı. Özellikle

  • BÜYÜKŞEHİR, GÖLGELİK KAVŞAĞI'NI REVİZE ETTİ

       Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehir içi trafiğini rahatlatan önleyici tedbirlerle kente nefes aldırmaya devam ediyor. Trafiğin sıkışık olduğu bölgelere yönelik çalışmalar yürüten Büyükşehir, tüm d

  • BAŞKAN ŞAHİN'DEN GASTROANTEP FESTİVALİ'NE DAVET

       Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eylül ayı toplantısının birinci bileşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Bileşimde, 35 gündem maddesi görüşülmek üzere ilgili komisyon oy bi

Haberler

  • DÜNYA GAZİANTEP'İN MUTFAĞINI TANIMAK İÇİN GAZİANTEP'E GELİYOR

       Geçmiş tarihin verdiği birikimini güneş ve toprak ile harmanlayıp zengin bir mutfak ortaya çıkaran Gaziantep, şimdi bu zenginliğini uulsalararası arenaya taşımayı hedefliyor. 40 ülkeden 41 şefin katılımıyla gerçekleşecek olan festivalde; An

  • ŞAHİN; GAZİLERİMİZ, BU VATAN TOPRAKLARINDAKİ VARLIĞIMIZIN GÜVENCESİDİR

       Şahin mesajında, tarihimizin, mukaddes vatan topraklarını kanlarıyla sulamış şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlıklarıyla elde edilen büyük zaferlerle dolu olduğunu belirterek, 19 Eylül’ün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal&

  • DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER GASTROANTEP FESTİVALİNDE BULUŞACAK

       Büyükşehir Belediyesi Erikçe Mutfak Sanatları Merkezi’nde yapılan toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı. Şahin’in çalışmaları ile ilgili sorularında da sorulduğu toplantının ana gündem maddesi GastroAntep Festivali ol

  • 50 ÇİFTİN MUTLULUĞUNA ŞAHİTLİK YAPTILAR

       Erikçe Mutfak Sanatları Merkezi bahçesinde düzenlenen törende, 50 çiftin nikahını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kıydı. Çiftlerin şahitliğini AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Mehmet Erdoğan, Ab