Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Logosu

Gaziantep Fıstığı

ANTEP FISTIĞI

Gaziantep dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biridir. Gaziantep deyince akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırlarını aşan Antep fıstığıdır. İnsan vücudunun temel gıda gereksinimlerini karşılayabilen bileşenleri içermesinin yanı sıra vücut fizyolojisi ve metebolik fonksiyonları üzerinde pozitif etkileri olan Antepfıstığı “fonksiyonel gıda” olarak kabul edilmektedir. Çerez olarak tüketiminin yanı sıra, şekerleme ve tatlı (özellikle baklava ve çikolata) sanayinde, dondurma yapımında, aroma katkısı olarak kullanılan Antepfıstığı, enerji kaynağıdır ve besin değeri açısından oldukça değerlidir. Yeni dikilen Antepfıstığı, 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır. Yöre halkının önemli geçim kaynağı olan fıstık, Ağustos ayı sonu ile Eylül ayında mahsul verir. Fıstık mahsul çeşitliğine göre sınıflara ayrılır;

Kırmızı (Ben) Fıstık: Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından elde edilir, cumbalarından ayrılmış olan taze fıstık çerez olarak tüketilir ya da işlenerek kavrulmuş antep fıstığı yapılır. Kavrulmuş Antep Fıstığı Olgunlaşmış Antep fıstığının hasatından sonra cumbalarından ayrılarak belirli oranda tuzla kavrulmasıyla üretilir. Çerez olarak tüketilmektedir.
Boz İç: Boz iç, en kaliteli ve en lezzetli Antep fıstığı cinsidir. Antep fıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç antepfıstığı, bilinen fıstık içi rengine göre farklıdır ve daha yeşil renk tonuna sahiptir. Tadı ve aromatik lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı genellikle baklava yapımında kullanılır.
Meverdi İç: Antep fıstığının tam olgunlaşmaya yakın evresinde hasat edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Kırmızı iç Antep fıstığı ile boz iç Antep fıstığı arasında kırmızı renkte olan Antep fıstığı türüdür. Meverdi iç Antep fıstığı genellikle pasta ve helva yapımında kullanılmaktadır.

Kırmızı İç: Antep fıstığının tam olgunlaşıp hasat edilmesiyle elde edilen fıstık türüdür. Rengi tam kırmızıdır. Tane olarak daha iri bir yapıdadır. Kırmızı iç Antep fıstığı çerez olarak tüketiminin yanında, helva, çikolata ve lokum sanayisinde de tercih edilen bir Antep fıstığı türüdür

Bazı Projeler

  • UMUDA REKOR BAŞVURU

       Sağlık Bakanlığı'nın desteği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği işbirliğiyle açılan ‘Tüp Bebek Merkezi’ne başvuranların sayısı 2 bin 582’ye ulaştı. Başvuru yapanlardan 600 kadın muayene olurken, bin

  • GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

       Gaziantep’te eskiden sokak aralarında, köylerde oynanan grup oyunları, yapılan oyuncaklar şimdi Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ndeki atölye çalışmalarıyla yeniden yaşatılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel oyunlar ve oyuncak kültür

  • ÇOCUKLAR YAZARLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

       Türkiye’nin ilk uygulamalı çocuk kütüphanesi olma özelliği taşıyan, “Her kitap bir hayal, her çocuk bir gelecek” düşüncesiyle hizmet veren Gaziantep Çocuk Kütüphanesi ve Gaziantep merkez ilçe okulların

  • TERÖRE HAYIR, KARDEŞLİĞE EVET KARMA SERGİSİNE 65 ÜNİVERSİTEDEN KATILIM

       Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından, Gaziantep Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen 65 üniversiteden akademisyenlerin katıldığı “Farklı ve Birlikte IV. Gaziantep Kardeşlik ve Teröre Hayır Kardeşliğe Evet”  temalı ulusal j&uu

Haberler