Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Logosu

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep 6 bin yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir. Geçirdiği evreler içinde 20 den fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mezopotamya'nın en batısında bulunup, Zeugma gibi bir kültür mirasına sahip bir bölgede bulunmaktadır. Bu medeniyetlerin bıraktığı izler, kültürel varlıklar olarak günümüze kadar gelen birçok yapıtlarla kendini göstermektedir.
Bu etkiler altında Gaziantep, yaşamın en önemli unsuru olan beslenme Kültür'ünde de genelin dışında farklı, kendine özgü özelliklere sahip bir mutfağı olan kent haline gelmiştir. Bu etkenleri Coğrafi konumu, iklimi, çevrede ve Gaziantep'te yaşayan medeniyetlerin dışında Ipek Yolu üzerinde bulunması en önemlisidir. 13 cü. asırda Osmanlı ile başlayarak Türk egemenliğine geçen bu kent, var olan kültür'e kendi kültürünüde katarak 400 e yakın yemek ve tatlıdan oluşan bir mutfağa sahip konuma gelmiştir.

İstiklal harbi esnasında yaşanan kıtlık ve buna bağlı olarak oluşan açlık, ele geçen herşeyi yemekte kullanmak , bu esnada var olan yemek kültürünün büyümesine sebep olmuştur. Bu da farklı özellikler içeren bir mutfak olmasına neden olmuştur. Çünkü Gaziantep mutfağı sebzeyi, meyveyi, süt ürünlerini, eti ve birçok baharatı aynı tencerede buluşturarak sosu içinde olan yemekler yapar. Aynı şekilde kebaplarda meyveyi, yoğurtla eti ve sebzeyi, Yörede yetişen otlarla bakliyatların buluşması sonucu yapılan çorba ve benzeri yemekler lezzet bakımından sıra dışı özellikler içerir.

Gaziantep'te yemek normal beslenmenin dışında ayrı bir yere sahiptir. Mevsimlere ve özel günlerde yapılan yemekler ve tatlılar, sosyal kültürün zaman içinde oluşturduğu etkenleri en güzel şekilde taşır.

Halen var olan yemek kültürüne değişen koşullara bağlı olarak yenileri ilave edilmeye devam etmektedir. Elbette eski Kültür'ün yarattığı yemekler kendini korurken, bunlara gönül verenlerin yarattığı yeni yemekler bu Kültür'ün sürekliliğini yeni Yaratılanlarla devam ettirmektedir.

İşte bu nedenle Dünya'da şehrinin ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır.

Bazı Projeler

  • ANTEPFISTIĞI FESTİVAL KORTEJİNE ÜNLÜ YAĞMURU

       Gaziler Caddesi’nden başlayan korteje, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Türk sinemasının önemli isimlerinden Hül

  • “ANTEPFISTIĞI FESTİVALİ” TARLADA HASAT İLE BAŞLADI

       Hasat için köye giden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarlada fıstık toplayan işçiler ile birlikte fıstık topladı. Renkli görüntülerin yaşandığı fıstık hasadında Gaziantep yöresine ait halk oyunları ve Barak türk&u

  • ÜNLÜ OPERA SANATÇILARINDAN GAZİANTEP’TE KONSER

       Ömer Ersoy Kültür Merkezi’ndeki opera etkinliğinde dünyaca ünlü “Soprano” sanatçısı Birgül Su Ariç, “Bas” Tuncay Kurtoğlu, “Piyano” Mehmet Ariç ve misafir genç solist “Bas&rdqu

  • ANTEPFISTIĞI FESTİVALİ BAŞLIYOR

       Koçak Baklava'da gerçekleşen etkinlikte, gurmeler imalathaneye inerek, hem baklava yaptı hem de baklava yapımını izledi. Gurmelerden Nurettin Duran, baklava yapımını yerinde inceleyip, tadabilmenin  kendileri için büyük bir şans olduğunu söyledi

Haberler

  • ANTEPFISTIĞI FESTİVALİ YARIŞMALARLA RENKLENDİ

    ÇİFTÇİLER ANTEPFISTIĞI İÇİN YARIŞTI Fıstık Park’ta düzenlenen Antepfıstığı Bilgi Yarışmasında 10 çiftçi, Antepfıstığı yetiştiriciliğine yönelik sorulan 20 soruya cevap verdi. Yarışma sonunda sorulara en çok doğru cevap veren Kamber Kaya, bir

  • STANTLARDA YEREL ÜRÜNLER TANITILDI

       Gaziantep firmalarının yanı sıra İzmir, Eskişehir, Mardin, Trabzon,  Denizli, Kahramanmaraş, Tokat, Bartın, Mersin ve Erzurum iline ait yerel ürünler görücüye çıktı. Gaziantep Zeugma Müzesi’nde bulunan Çingene Kızı Mozaiği’nin

  • BÜYÜKŞEHİR’İN DAĞITTIĞI BİBER FİDELERİNİN HASADI BAŞLADI

       Dağıtılan yesemek türü al biber fidelerinden toplanan biberler, pul biber olarak Türkiye’nin ihraç kalemleri arasında yerini aldı. Gastronomi şehri Gaziantep’in yöresel yemeklerine ayrı bir tat veren pul biberin anası olan halk arasında al biber ol

  •    Alleben GASKİ Amfi Tiyatro Sahası’nda başlayan şampiyonaya 10 ülkeden yaklaşık 450 sporcu katıldı. Türkiye’den 12 şehrin yarıştığı aba güreşi şampiyonasına; Kırgızistan Spor Bakanı Kanat Amankulov, Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Dünya Etnospor Kon